Het wifi-netwerk van de toekomst: 4 mesh-routers getest

Wie één homogeen wifinetwerk wil maken in huis, moet op zoek naar een mesh-oplossing. Het toverwoord van 2017 zou dit jaar definitief moeten doorbreken.

Ondanks het feit dat mesh-routers pas recent commercieel beschikbaar zijn, bestaat mesh-technologie al enige tijd. Oorspronkelijk werd de techniek onder andere gebruikt voor militaire toepassingen, in ziekenhuizen en bij natuurrampen. Ook bij smarthomeproducten kan je het type netwerk terugvinden. ZigBee-toestellen verbinden bijvoorbeeld onderling met elkaar om een mesh-netwerk te vormen. Bij voorgaande technieken wordt er echter niet noodzakelijk gebruik gemaakt van wifi. Andere frequenties, zoals LTE, worden voor de uiteenlopende producten gebruikt. De manier waarop de toestellen met elkaar verbinden is echter wel gelijk met de wifirouters die mesh ondersteunen.

Slim wisselen

Bij een mesh-netwerk zijn de producten in staat om onderling met elkaar te communiceren. Hierbij wordt niet gebruik gemaakt van een centrale router, zoals bij andere types netwerken vaak het geval is. In plaats daarvan kunnen alle toestellen met elkaar verbinden, waardoor als het ware een spinnenweb aan verbindingen wordt gevormd. Dit heeft als grote voordeel dat je netwerk nog steeds functioneert wanneer één toestel er de brui aangeeft. Het andere voordeel is het feit dat het wifibereik op deze manier drastisch wordt uitgebreid. Ieder toestel zal immers niet alleen het wifisignaal ontvangen, maar ook weer uitsturen. Door de routers tactisch te plaatsen, kan je een groot oppervlak creëren waar je draadloos met het internet kan verbinden.

Wat de mesh-technologie nog interessant maakt, is het feit dat het erg gebruiksvriendelijk is. Eenmaal je de initiële configuratie achter de rug hebt, kan je gebruik maken van een app om je netwerk te beheren. Wanneer je doorheen je huis loopt met je smartphone zal er bovendien automatisch met de mesh-router worden verbonden die het dichtst bij jou in de buurt is. Op deze manier behoud je te allen tijde een optimale internetverbinding en moet je nooit meer uit frustratie van wifi-punt wisselen omdat de laptop, smartphone of ander toestel te stom is om te beseffen dat er een beter signaal beschikbaar is. De router stuurt ook maar één SSID uit en beheert dynamisch welk het beste signaal is voor je toestel.

Mesh-achtig

Jammer genoeg betaal je voor een gemiddelde mesh-router een stuk meer dan voor een klassiek toestel. Het zal daarom niet voor iedereen opportuun zijn om een mesh-toestel te kopen. Waarom de hoge kostprijs? De meeste modellen hebben een tri-bandrouter nodig met twee 5 GHz-frequenties, waarbij er altijd één voor de meshverbinding zorgt en twee andere voor het wifisignaal. Sommige budgettoestellen zoals de TP-Link Deco M5 maken gebruik van dual-band, waardoor de snelheid lager ligt. Mesh kan ook via powerline, maar dan mogen we het niet meer officieel mesh noemen. D-Link maakt hiervan gebruik met de COVR-setjes met een dual-bandrouter aan boord. Omdat de communicatie dan via het stroomnetwerk loopt, blijven beide wifi-frequenties vrij om het bereik optimaal te vergroten.

[related_article id=”223609″]

Er zijn maar twee toestellen 100% mesh: Linksys Velop en TP-Link Deco M5. Het Google Wifi-systeem is dat ook, maar omdat die enkel in Nederland verkrijgbaar is en niet in België hebben we die niet te pakken gekregen. Mesh maakt gebruik van alle wifi-frequenties en wisselt waar nodig. Netgear Orbi reserveert een vaste 5 GHz-band voor alle wifi-communicatie tussen de diverse satellieten, waardoor het niet 100% mesh is.

Dat betekent daarom niet dat de technologie minder goed werkt. Mesh en bijhorende varianten staan nog allemaal in de kinderschoenen en kunnen nog heel wat extra ontwikkeling gebruiken. Bovendien worden de routers ook steeds krachtiger, waardoor het eenvoudiger wordt om een degelijk mesh-netwerk aan te maken en dynamisch aan te passen waar nodig voor het beste bereik. We testen 4 sets (telkens 3 satellieten) met verschillende technologieën.

Keuze van de redactie

Vorig jaar stond de mesh-technologie nog maar in zijn kinderschoenen; vandaag ook nog. Er zijn al evoluties doorgevoerd, maar de resultaten vallen voorlopig nog tegen. Vooral op vlak van één naadloos netwerk dat slim wisselt van node naar node is voorlopig nog een teer punt waar enkel Google goed werk levert. Het is daarom een beetje dubbel om een Keuze van de Redactie uit te roepen omdat de technologie nog moet rijpen, maar vandaag de dag is de Netgear Orbi de allerbeste. Dat betekent niet dat het mesh-landschap er binnen een paar maanden niet anders uit kan zien, want één slimme software-update kan hier een wereld van verschil maken.

Benchmarks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business