Achtergrond, Tips

7 tips om je thuiswerkplek te beschermen tegen hackers

Veiligheid staat altijd voorop op de werkvloer, ook wanneer je vanop afstand werkt. Aan de hand van deze 7 tips verhoog je de digitale veiligheid van je telewerkplek en hou je hackers buiten.

Mensen die buiten de beveiligde omgeving van het be- drijfsnetwerk werken, zijn vaak een makkelijk doelwit voor hackers. Dat komt omdat niet iedereen altijd even goed weet hoe goed zijn of haar toestellen beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Vaak beseffen gebruikers ook niet dat ze met verouderde infrastructuur werken.

Als werknemer kan je wel zelf de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je ook op je telewerkplek veilig kan werken. Deze 7 tips kunnen je daarbij op weg helpen.

Π1. Voer regelmatig software-updates uit

Bedrijven durven zich er weleens schuldig aan maken een laptop van een vertrokken werknemer door te geven aan nieuwe werknemers, om de kosten van nieuw materiaal uit te sparen. Als je een oude laptop eventjes schoonmaakt, kan die toch nog wel gebruikt worden? Dat is een verkeerde denkwijze, want hoe ouder een toestel, hoe kwetsbaarder het is voor cyberaanvallen. Dat komt omdat ze vaak niet helemaal up-to-date zijn met de laatste beveiligingsupdates. Je apparaten regelmatig updaten is van cruciaal belang.

Meestal bevatten kleinere software-updates patches en oplossingen voor kritieke zwakke punten in de beveiliging van een besturingssysteem. Het is misschien vervelend dat je je toestel niet meer kan gebruiken terwijl de update aan het installeren is, maar dat ongemak is maar zeer klein ver- geleken met een ransomware-aanval die je computer vol- ledig blokkeert. Software-updates zijn trouwens niet enkel van belang voor de laptop, maar ook voor je smartphone. Controleer in de instellingen van je apparaat of je de laatste beveiligingsupdates geïnstalleerd hebt. Ook applicaties zoals browsers en Microsoft Office moeten regelmatig geüpdatet worden. Vaak kan je instellen dat updates automatisch geïnstalleerd worden, zodat je je hier niet langer zorgen over hoeft te maken.

Hou wel in gedachten dat geen enkel toestel eeuwig up- dates krijgt. Draait je computer nog op Windows 7 of je smartphone nog op een oude versie van Android of iOS, dan is het hoog tijd om een nieuwe laptop of smartphone aan je werkgever te vragen.

 2. Wees waakzaam voor phishingmails

Phishing is één van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit op kleinere schaal. Criminelen proberen dan een betrouwbare instelling of organisatie na te bootsen om je vertrouwen te winnen en je te misleiden. Want in feite zijn ze uit op inloggegevens, meestal voor accounts die gekoppeld zijn aan bankgegevens. Een echte phishingklassieker is een mail of sms die je van je bank krijgt dat je dringend moet inloggen op een bepaalde link, omdat anders je kaart geblokkeerd zal worden. De website waar je naar wordt geleid, is uiteraard niet die van je bank. Maar dan is het al te laat.

Doorheen de jaren zijn fraudeurs alsmaar zorgvuldiger te werk gegaan en zijn phishingmails er bijgevolg realistischer beginnen uitzien. De truc dat je verre nonkel in Chokowakije overleden is en jij de enige erfgenaam bent, werkt al lang niet meer. Meestal lijken de mails qua inhoud en lay-out er zeer geloofwaardig uit te zien, en worden ook mailadressen goed nagebootst. Maar er zijn ook enkele trucjes om fraudeurs te ontmaskeren. Controleer goed de gegevens van de afzender en de link waarop ze je willen laten klikken. Een vuistregel: klik nooit op een link waar je over twijfelt! Verwittig ook de organisatie wiens goede naam gebruikt wordt in de mail, zodat zij kunnen optreden.

“Cybercriminelen worden alsmaar slimmer, dus moeten ook wij dat worden.”

Ž3. Gebruik verschillende wachtwoorden

Je hebt ongetwijfeld heel wat verschillende wacht- woorden voor online accounts, zowel voor privé- als professioneel gebruik. Om toegang te krijgen tot bedrijfsservers, -software, of applicaties zal je van je werkgever hoogstwaarschijnlijk wel een wachtwoord krijgen. Maar dan moet je al die wachtwoorden ook onthouden. Is het niet eenvoudiger om al de wachtwoorden achteraf te veranderen naar een wachtwoord dat je makkelijk kan onthouden? Misschien wel, maar het is veel onveiliger. Verschillen- de wachtwoorden aan je accounts koppelen is even belangrijk als sterke wachtwoorden verzinnen. Als je één wachtwoord hebt voor al je accounts, krijgt een hacker toegang tot al je accounts wanneer die dat wachtwoord bekomt. Gebruik zeker geen privéwachtwoorden voor professionele accounts. Tweestapsverificatie vormt nog een extra laag bescherming voor je accounts.

Heb je moeite met je wachtwoorden te onthouden, dan is een wachtwoordmanager zeker te overwegen. De meeste kosten je slechts enkele euro’s per maand, maar er zijn zelfs degelijke opties te vinden die gratis zijn.

4. Maak regelmatig back-ups

Ook wanneer het misgaat, kan je beter voorbereid zijn. Regelmatig back-ups maken van je belangrijkste bestanden voorkomt dat ze definitief verloren kunnen gaan. Wordt je computer gehackt of gaat hij stuk, dan kan je de bestanden achteraf nog terugvinden als een nieuwe computer de enige optie was. Net als updates kan je back-ups voor de meeste toepassingen automatisch laten uitvoeren. De meeste bedrijven investeren ook in cloudoplossingen om het opslaan en delen van bestanden binnen de servers van het bedrijf mogelijk te maken. Zo is de opslag van bestanden niet langer meer beperkt tot het toestel zelf.

5. Investeer in antivirussoftware

Maar voorkomen blijft beter dan genezen. Een virusscanner is eigenlijk onmisbaar voor de beveiliging van je computer. Draait je computer op Windows 10, dan krijg je met Windows Defender al een virusscanner gratis ter beschikking van Microsoft. Echter is dit programma maar heel beperkt, en is het zeker niet opgewassen tegen meer geavanceerde vormen van malware. Dat probleem hebben de meeste gratis virusscanners; ze kunnen de bedreigingen wel detecteren, maar ze niet oplossen.

Een effectieve antivirussoftware is het dus echt wel een investering waard. Onderhandel met je werkgever of je dit abonnement als een werkkost mag indienen. In principe is de werkgever wel verantwoordelijk voor het voorzien van de nodige software.

“Voorzie je apparaten van de nodige wapens om zich te verdedigen.”

‘6. Zet je firewall aan

Om je antivirussoftware ook effectief te maken, is het noodzakelijk om je firewall aan te zetten. Een firewall is letterlijk een muur die je antivirusscanner zal optrekken om malware buiten te houden. Maar virussen schuilen echt overal, en de kans dat je computer besmet geraakt loert achter elke muisklik. Naast het inschakelen van je firewall is het nog een goede tip om JavaScript uit te schakelen in Adobe Reader en macro’s uit te zetten in Microsoft Office. Dit zijn veelgebruikte manieren om een computer te infecteren met malware.

’7. Plak je webcam af

Niet elke oplossing moet al je ICT-vaardigheden op de proef stellen. Hackers die van perverse aard zijn, durven weleens je laptopwebcam te hacken. Daarmee kunnen ze foto’s of videopnames van je maken zonder dat je dat nog maar doorhebt. Die kunnen ze als chantagemateriaal inzetten. Om te voorkomen dat gluurders je in de gaten houden, kan je gewoon een stukje tape over je laptop plakken als je je webcam niet nodig hebt voor een videoconferentie.

Meer lezen over telewerken? Download dan ons gratis e-book via het onderstaande formulier:

Voornaam*
Achternaam*
Jobtitel*
Bedrijf*
E-mail*
Telefoonnummer*
Door het downloaden van deze white paper gaat u akkoord met onze privacy-, cookie- en algemene voorwaarden. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en kunnen gedeeld worden met de samenstellers van deze downloads. We maken er u op attent dat u door deze samenstellers kan worden benaderd. U kan uw gegevens hier centraal bekijken, beheren, uitschrijven of aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business