Hoeveel kan een cyberaanval jouw bedrijf kosten? Bereken het hier.

kost cyberaanval
Digital Money Transection
Volgend jaar zal cybercriminaliteit ook winstgevender zijn dan de wereldwijde handel in alle grote illegale drugs samen. Zo zijn cyberaanvallen letterlijk een probleem van mondiaal formaat.

In de volgende jaren zullen we de naam ‘Picanol’ waarschijnlijk blijven associëren met cybercriminaliteit. In 2019 werd het bedrijf het slachtoffer van een ransomware-aanval, waardoor het net geen miljoen euro schade opliep. Het was de grootste aanval in België tot nu toe. De kost van een cyberincident kan hoog zijn, dat weten we nu. Maar hoe groot is de financiële impact precies? Dit is de ware kost van een cyberaanval voor bedrijven.  

Wereldwijd kosten cyberaanvallen bedrijven en burgers ettelijke miljarden euro’s. In 2021 zal de kost van internetcriminaliteit oplopen tot zo’n 6 biljoen dollar – dat zijn twaalf nullen.2 In 2015 ging het nog ‘maar’ om 3 biljoen. Ook Belgische bedrijven lijden grote verliezen door cyberincidenten. Volgens de veiligheidsspecialist Cybersecurity Ventures vertegenwoordigt cybercriminaliteit vandaag dan ook ‘de grootste overdracht van economische rijkdom in de geschiedenis’. Volgend jaar zal cybercriminaliteit ook winstgevender zijn dan de wereldwijde handel in alle grote illegale drugs samen.

Belgische bedrijven vaak geviseerd 

Cybercriminelen richten zich vooral op bedrijven. ‘Particulieren kun je een paar honderd euro vragen om hun bestanden vrij te geven, maar een bedrijf kun je honderdduizenden of zelfs een paar miljoen euro ontfutselen,’ zegt professor Bart Preneel van de KU Leuven. Per bedrijf komt de kost van een cyberaanval wereldwijd neer op gemiddeld 330.000 euro.3 Voor België ligt dat bedrag nog gevoelig hoger, met zo’n 440.000 euro schade per incident. Ook zijn er grote verschillen naar de grootte van de bedrijven. Kleine bedrijven (tot vijftig werknemers) lopen gemiddeld 12.500 euro schade op ten gevolge van een cyberincident. Bij middelgrote bedrijven tot 250 medewerkers stijgt dat bedrag naar 164.000 euro en bij grote ondernemingen gemiddeld 638.000 euro.  

“Cybercriminaliteit is vandaag de grootste overdracht van economische rijkdom in de geschiedenis.”

 
Informatieverlies is grootste kost  

Aan een cyberaanval zijn er verschillende soorten kosten verbonden. Downtime, reputatieschade, dataverlies of -diefstal, losgeldsommen, schade aan IT-infrastructuur en boetes door officiële instanties zijn maar enkele voorbeelden. Sommige kostenposten zijn daarbij redelijk eenvoudig in te schatten, terwijl er op andere moeilijker een bedrag te kleven valt. In een studie van adviesbureau Accenture worden de kosten van een cyberaanval opgedeeld in vier categorieën: verstoring van de bedrijfsvoering, informatieverlies, omzetverlies en fysieke schade. Vooral de kosten van informatieverlies zijn de laatste jaren sterk toegenomen.  

Afbeelding met schermafbeeldingAutomatisch gegenereerde beschrijving

Bron: Accenture The Cost of Cybercrime Study 

Bereken de kosten voor jouw bedrijf 

Na informatieverlies is downtime de grootste kostenpost van een cyberincident. Dat blijkt uit de vorige grafiek. De omvang van de kost verschilt sterk per onderneming. Grote bedrijven die sterk afhankelijk zijn van digitale systemen zullen zwaarder getroffen worden door onderbrekingen in de bedrijfsvoering. Zo liep Picanol door de cyberaanval vorig jaar twee weken productievertraging op omdat IT volledig plat lag. Op korte termijn betekende dat een kost van iets minder dan een miljoen euro. En hoewel het West-Vlaamse bedrijf de productiedagen op termijn wel kon inhalen, was er ook permanente financiële schade. Die omvatte volgens de onderneming ‘de kosten van de externe experts die werden ingeschakeld om de IT-systemen te herstellen’. 

Wil je zelf de kosten van downtime door een cyberaanval berekenen voor jouw bedrijf? Met deze handige tool van Combell kan je het in vijf stappen zelf nagaan.  

Kennis is kracht, zo luidt het spreekwoord. Als je cybercriminaliteit wilt tegengaan, moet je goed op de hoogte zijn van de gevolgen ervan. En dat betekent dat je ook de financiële impact juist moet kunnen inschatten. Wat zijn mijn kwetsbare punten? Welke aspecten van mijn bedrijfsvoering zijn cruciaal? En hoe zet ik investeringen in cyberveiligheid effectief in? Een waterdicht veiligheidsbeleid begint bij de juiste informatie. 

Meer lezen over cybersecurity? Download dan ons gratis e-book via onderstaand formulier:

Voornaam*
Achternaam*
Jobtitel*
Bedrijf*
E-mail*
Telefoonnummer*
Door het downloaden van deze white paper gaat u akkoord met onze privacy-, cookie- en algemene voorwaarden. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en kunnen gedeeld worden met de samenstellers van deze downloads. We maken er u op attent dat u door deze samenstellers kan worden benaderd. U kan uw gegevens hier centraal bekijken, beheren, uitschrijven of aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business