Sla je je slag best deze week al tijdens Amazon Prime Day, of loont het om nog even te wachten tot de Black Friday-deals eind november?

Vanochtend is Amazon Prime Day van start gegaan, een koopjesfestival door de e-commercereus Amazon. Vandaag en morgen zal Amazon heel wat mooie deals aanbieden op alle mogelijke productcategorieën, waaronder ook elektronica. Ook op Nederlandse versie Amazon.nl zal je koopjes kunnen vinden.

Je mag Amazon Prime Day dit jaar gerust de officieuze opener van het soldenseizoen noemen. Want de deals zullen elkaar in snel tempo opvolgen. Eind november staat immers Black Friday al voor de deur, het hoogtepunt van het koopjesseizoen dat tegenwoordig bij de meeste retailers al een hele week in beslag neemt. En dan volgt de eindejaarperiode, waar retailers de prijzen ook wel eens durven laten zakken. Om in januari opnieuw uit te pakken met kortingen.

Leuk voor consumenten, want de komende maanden krijg je dus meer dan kansen genoeg om goede zaken te doen. Maar langs de andere kant kan je door alle kortingen de écht goede deals niet meer zien. Wanneer sla je nu best je slag? Is Amazon Prime Day de ideale moment om toe te slaan, of wacht je beter nog even totdat het Black Friday is? Wij wegen de twee koopjesfestivals tegen elkaar af.

Prime Day

Amazon is gestart met Prime Day in het jaar 2013. Aanvankelijk was het evenement bedoeld om de eigen producten scherp af te prijzen, maar al snel begonnen retailers ook mee te delen in de koopjesvreugde. Zo groeide Prime Day redelijk snel uit tot een groot evenement. Het evenement duurt sinds vorig jaar twee dagen in plaats van één dag, en elk jaar komen er ook nieuwe landen bij.

 

Belangrijk om te weten is dat je voor Prime Day wel een Amazon Prime-account moet hebben om van de koopjes te kunnen profiteren. Gelukkig is een Prime account helemaal niet zo duur, de goedkoopste formule kost 2,99 euro per maand, en heb je bijvoorbeeld ook toegang mee tot Prime Video. Je kan het ook een maand gratis uitproberen. Dus desnoods neem je het gewoon even voor Prime Day.

Black Friday

De traditie van Black Friday bestaat al een stuk langer. Anders dan Prime Day is het ook niet ontstaan in de online retail. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze beiden een fenomeen zijn dat overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten dat ook in onze streken steeds populairder wordt. Black Friday vind traditioneel plaats op de laatste vrijdag van november, de dag na het Amerikaanse Thanksgiving. De legende luidt dat retailers die dag zoveel verkopen dat ze vanaf die dag eindelijk ‘zwarte cijfers’ kunnen inschrijven in hun boekhouding. Vandaar de naam dus.

Black Friday geldt als het grootste koopjesfestijn in de Verenigde Staten, en ook in België wordt het evenement steeds groter. Zo goed als alle (online) retailer springen tegenwoordig mee op de kar, en sommige beginnen zelfs tot meer dan een week op voorhand al uit te pakken met kortingsacties. Zeker voor de aankoop van elektronica was Black Friday tot op heden altijd het geschikte moment om als consument je slag te slaan. Kan Prime Day daar verandering in brengen?

Black Friday leidt in de Verenigde Staten tot knotsgekke toestanden. Afbeelding: Ray Tang/REX

Nu kopen of wachten?

Het verlaten van Prime Day naar oktober kan zeker een bepaalde druk uitoefenen op retailers om vroeger dan gepland al met kortingen te starten. Toch zien retailexperts het niet zo’n vaart lopen. Zij vermoeden dat de grootketens toch eerder zullen wachten tot Black Friday vooraleer met de spectaculaire kortingen uit te pakken. Amazon Prime Day lijkt dit jaar dan toch vooral interessant als je een product van Amazon zelf wil kopen, zoals de Echo Buds, of als je graag bij Amazon koopt.

Dat betekent niet dat je geen interessante deals zal tegenkomen vandaag en morgen. Heb je je verlanglijstje al gemaakt voor de feestdagen, dan kan het zeker geen kwaad om amazon.nl eens af te schuimen. Wie weet vind je nu al de eerste pakjes voor onder de kerstboom.

De beste deals van Prime Day

Heb je hulp nodig om de beste koopjes te vinden? Wij hebben enkele deals voor je op een rijtje gezet:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here