Nieuws

Het mysterie van de iPhone SE 2: zien we een nieuwe kleine iPhone in 2020?

iphone se 2
De opvolger van de iPhone SE laat al jaren op zich wachten. De kleine smartphone van weleer duikt ieder jaar op in diverse geruchten. Toch lijkt 2020 het jaar van de nieuwe kleine iPhone te worden, en wij vertellen je alvast wat je mag verwachten.

De iPhone SE 2, het heeft inmiddels meer weg van een mythe dan van een daadwerkelijk toestel. Vrijwel meteen na de release van de oorspronkelijke iPhone SE in 2016 riep het apparaat vragen op: is het een eenmalige vernieuwde verschijning van de iPhone 5S, of gaat de term ‘SE’ de komende jaren het speelveld van kleine smartphones domineren? Na vele vage vermoedens en tal van ontkrachte geruchten moet 2020 het jaar worden van de iPhone SE 2. De geruchtenstroom is concreter dan ooit, en ook professionele leakers laten weten dat dit hét jaar gaat worden.

Hoe ziet de iPhone SE 2 eruit?

Het design van de iPhone SE 2 is nog niet helemaal duidelijk. Een compleet nieuw design lijkt uitgesloten; de sterkste geruchten wijzen op een ontwerp dat veel gelijkenissen kent met óf de iPhone 8, of de iPhone X. Mocht laatstgenoemde theorie kloppen, dan is het aannemelijk dat het gaat om een kleiner model dan de X uit 2018 zelf. Heel erg sterk zijn de geruchten de laatste tijd niet over dit iPhone X-achtige model. Wellicht dat de iPhone XR en iPhone 11 dit gat al hebben gevuld.

Ook wijzelf zetten, als het moet, ons geld op een vernieuwde versie van de iPhone 8. Qua looks zal de iPhone SE 2 ogenschijnlijk weinig afwijken van de 8, net als dat de iPhone SE vrijwel een exacte kopie is van de iPhone 5S. Dit zou echter betekenen dat er wederom geen ruimte is voor een koptelefooningang. Ook betwijfelen we of er Face ID aanwezig is op de iPhone SE 2, aangezien de iPhone 8 nog beschikt over grove randen, inclusief een vingerafdrukscanner met Touch ID in de onderste schermrand. Aangezien de iPhone SE 2 veel weg lijkt te gaan hebben van de iPhone 8, is het niet vreemd dat in plaats van SE 2 het bedrijf uit Cupertino de term ‘iPhone 9’ gaat gebruiken. Dit nummer is immers nooit gebruikt; na de iPhone 7 kwamen de iPhone 8 én iPhone X (tien) tegelijkertijd uit.

iphone se 2
Een koptelefooningang is waarschijnlijk niet aanwezig

Het grootste pluspunt van de iPhone SE 2 is zonder meer de vormfactor. We verwachten dan ook niet dat Apple een groot scherm gaat plaatsen op het toestel, en al zeker niet als er flinke schermranden aanwezig zijn. Mogelijk houdt Apple vast aan een 4,7 inch LCD-display, wat net zo groot is als dat van de iPhone 8. Of de kwaliteit van het paneel wel aan verbetering onderhevig zal zijn, daar durft vrijwel geen enkele bron zijn handen voor in het vuur te steken momenteel.

Onder de motorkap

De originele iPhone SE was een telefoon uit het jaar 2016 met een design afkomstig uit het jaar 2013. Onder de motorkap zaten echter dezelfde componenten als die van de iPhone 6S, waardoor het beestje zelfs vandaag de dag nog grafisch intensieve games en de nieuwste iOS-software vlekkeloos kan draaien. Het is niet meer dan logisch om ervan uit te gaan dat de iPhone SE 2 qua specificaties erg veel lijkt op de iPhone 11-serie. Dat is namelijk de meest recent uitgebrachte toestelreeks van Apple.

Het grootste pluspunt van de iPhone SE 2 is de vormfactor

Mocht Apple deze theorie aanhouden, dan vinden we over enkele maanden de razendsnelle Bionic A13 chipset terug onder de motorkap van de iPhone SE 2. Met deze hexa-core processor zijn gebruikers verzekerd van rappe prestaties, ook op de lange termijn. We hopen op minimaal 64GB en een optie tot 128GB, aangezien laatstgenoemde versie erg populair is in de smartphonewereld. Het opslaggeheugen zal zoals altijd niet uitbreidbaar zijn. Het werkgeheugen bedraagt volgens de laatste geruchten 3GB RAM, wat net zoveel is als bij de iPhone XR.

iphone se 2
In tegenstelling tot de iPhone 11-serie zal de SE 2 slechts één lens aan de achterkant hebben.

Uit de doos zal de iPhone SE 2 draaien op iOS 13. Kijken we naar andere iPhones, dan ziet het ernaar uit dat je qua software-ondersteuning nog jaren vooruit kunt met de nieuwe kleine telefoon van Apple; de iPhone SE verscheen in 2016 en ondersteunt nog iOS 13. Trekt Apple deze lijn door, dan betekent dat de opvolger van de SE nog een update naar iOS 17 mag verwachten eind 2023.

Over de camera-opzet valt nog weinig te zeggen, behalve dan dat er zo goed als zeker slechts één lens aan zowel de voorzijde als achterzijde gemonteerd zal worden. Welke cameralens dit exact gaat zijn en of er iets van een nachtmodus aanwezig gaat zijn, dat is op dit moment nog echt koffiedik kijken.

Release en prijs

Mocht de iPhone SE 2 er daadwerkelijk komen dit jaar, dan wijst alles erop dat de release plaats gaat vinden in het eerste halfjaar van 2020. Wellicht dat Apple net als met de iPhone SE het toestel in maart lanceert. Er gaan geruchten rond dat de iPhone SE 2 inderdaad in het eerste kwartaal van 2020 uit de doeken wordt gedaan, maar er zijn ook gerenommeerde leakers die niet verder durven te gaan dan ‘early 2020’.

Wordt de SE 2 net zo goedkoop als de originele SE?

Door het gebruikmaken van niet compleet nieuwe onderdelen zou Apple met de iPhone SE 2 qua prijs ver onder de iPhone 11-serie moeten kunnen blijven. De instapversie van de iPhone SE 2 lijkt rond de 400 tot 500 dollar te gaan zitten. Inclusief btw is een adviesprijs van tussen de 500 en 600 euro niet heel vreemd gedacht. Ter vergelijking: de iPhone SE met 16GB kreeg een adviesprijs van 489 euro mee. Laten we hopen dat Apple niet al te gek gaat doen met de prijs voor de iPhone SE 2, want dan hebben we eindelijk weer een kleine, betaalbare high-end smartphone in ons midden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business