Vier maanden geleden nam ik afscheid van mijn Nokia Lumia 1020. Maar nu ik Windows Phone 8.1 getest heb, zie ik geen reden om niet terug te grijpen naar mijn oude vertrouwde toestel.

De Indische regio wordt al vier maanden afgesneden van het internet, waardoor de gebruikersaccounts uit die regio als ‘inactief’ worden beschouwd.

Het zit de inwoners van de regio Kasjmir, in het noorden van India, niet echt mee de laatste tijd. Ze kunnen al enkele maanden door toedoen van de Indische regering geen gebruik maken van het internet. Nu zijn ook hun WhatsApp-accounts geblokkeerd wegens te weinig activiteit.

Volgens BBC gebruiken zo’n 400 miljoen mensen in India de chatapplicatie. Dat maakt India de grootste afzetmarkt voor WhatsApp. Ook in de geplaagde regio Kasjmir is de app ontzettend populair. Het lijkt dus heel gek dat Facebook nu een deel van zijn gebruikers zomaar van de app verwijdert.

‘Gebruikelijke procedure’

Maar een woordvoerder van WhatsApp verklaarde aan BBC ook dat dit nieuws volledig losstaat van de conflicten die zich afspelen in de regio. In het statement zeggen ze dat ze wel degelijk belang hechten aan het aanbieden van hun diensten aan alle soorten bevolkingsgroepen. Het is gewoon niet meer dan een standaard veiligheidsprocedure dat een account dat 120 dagen niet meer actief geweest is, verwijderd wordt. Dan worden ze ook automatisch verwijderd uit alle groepen waar ze inzitten. Een telefoonnummer weer toevoegen aan een groep, zou in principe moeten volstaan om het account weer als ‘actief te beschouwen. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan als je regio volledig van het internet is afgesneden.

Spanningen

De regio’s Jammu en Kasjmir ligt helemaal in het noorden van India, waar het land kruist met de grens van Pakistan en China. Het gebied telt meer dan 10 miljoen inwoners. Sinds 1947 is het een deelstaat van India geworden, al blijft daar tot vandaag de dag discussie over. Buurland Pakistan vindt namelijk dat de regio hen toebehoort, en dat leidt al enkele decennia tot spanningen en conflicten tussen niet zo goede buren. Ook China mengt zich mee in het conflict, zij het in mindere mate.

De Indische regering nam in augustus het drastische besluit om de autonomie die het deelgebied altijd genoot volledig af te nemen. Een maatregel die daarbij hoorde was dus het gebied volledig afsnijden van internet, dat tot vandaag nog steeds gaande is. Volgens de Indische regering werd het internet en sociale media misbruikt werd om mensen tegen het Indische regime te radicaliseren.

De regio Kasjmir ligt aan de voet van het Himalaya-gebergte. Afbeelding: BBC News