Met een nieuw prijsbeleid gaat GitHub de strijd voor marktaandeel aan met andere code repositories. Alle kernfeatures van het platform zijn nu gratis voor teams. Dat kondigde Chief Executive Officer Nat Friedman in een blogpost aan.

Meer dan veertig miljoen programmeurs maken vandaag wereldwijd gebruik van GitHub, een centraal platform voor softwarebeheer. Sinds de oprichting van het bedrijf in 2008 is het aantal gebruikers massaal gegroeid. De overname door Microsoft twee jaar geleden verzekerde het bedrijf van een sterke financiële positie. Met een nieuwe prijsstrategie wil GitHub een groter aandeel in de markt verwerven.  

Tot nu toe kregen niet-betalende gebruikers van GitHub slechts toegang tot een beperkt aantal features. Ze konden hun code enkel opslaan in publieke directories die open zijn voor iedereen. Vanaf vandaag zijn ook de private directories toegankelijk voor niet-abonnees. Het platform wil op die manier van ‘een pay-for-privacy’ naar een ‘pay-for-features-model gaan’. Zo gaat het de concurrentie aan met andere code repositories als GitLab en BitBucket.

Toegang voor iedereen

Het gewijzigde prijsmodel werd gisteren in een blogpost aangekondigd. CEO Nat Friedman verklaart: ‘Als organisaties GitHub tot nu toe wilden gebruiken voor development, moesten ze zich inschrijven op een van onze betaalde abonnementen. Maar elke ontwikkelaar op aarde zou toegang moeten hebben tot GitHub. Prijs mag geen belemmering zijn.’

Naast de vrije toegang tot private repositories kunnen niet-betalende gebruikers tweeduizend acties per maand uitvoeren. Ook krijgen ze er 500 MB aan opslagruimte bij en kunnen ze een onbeperkt aantal gebruikers aan hun projecten toevoegen. Volgens GitHub is het gratis pakket daarmee geschikt voor bedrijven die via het platform aan hun repositories willen bouwen.


Klanten meer waarde geven

Gebruikers en bedrijven die meer geavanceerde features willen, kunnen nog wel kiezen voor een betaalplan. De verschillende abonnementsformules geven toegang tot meer opslagruimte en meer acties per maand. Het Enterprise-pakket voegt daar nog een single sign-on aan toe.

GitHub wil ook bestaande klanten meer waarde geven voor hun investering. Zo is het Teams-pakket gehalveerd in prijs. In de plaats van negen dollar per maand, betalen gebruikers nu slechts vier dollar. De nieuwe prijzen worden per direct geïmplementeerd, waardoor gebruikers automatisch kunnen rekenen op een lager tarief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here