Google wil eigen processor voor Pixel en Chromebook

Bright fall, autumn foliage with blurred Google Cloud office building in background - Sunnyvale, California, USA - 2019
Advertentie

Volgens Axios is Google vandaag een stap dichter bij het ontwikkelen van een eigen processor. Hoewel het bedrijf al langer chips maakt, zoals bijvoorbeeld voor de cameracomponent van de Pixel, is het ontwikkelen van een processor een stuk complexer. Nu maakt Google ook op dat vlak vooruitgang. De chips, die de codenaam Whitechapel kregen, worden ontworpen in samenwerking met de Zuid-Koreaanse producent Samsung.

Eerste versie

Google ontving de afgelopen weken een eerste werkende versie van de processor. De door de technologiegigant ontworpen chips zullen wel pas volgend jaar klaar zijn om in Pixel-telefoons te integreren. Later zal de processor ook worden gebruikt voor Chromebooks.

Whitechapel is volgens de bron van Axios een system-on-chip waarin alle componenten van het systeem geïntegreerd zijn. De processor, de grafische chip, het geheugen en de verbindingsinterfaces worden compact gecombineerd. Op die manier is de chip enorm klein en energiezuinig, perfect voor smartphones. Concreet zou het gaan om een octa-core ARM-processor op basis van Samsungs innovatieve 5-nanometer-technologie.

Het ontwerp van de hardware wordt daarnaast ook geoptimaliseerd voor Googles machine learning-technologie en de Google Assistant.

Strategische keuze

Met de ontwikkeling van een eigen chip maakt Google een strategische keuze. Momenteel gebruikt het bedrijf chips van Qualcomm. Deze producent levert high-end processoren voor zowat de hele smartphonemarkt – met uitzondering van concurrenten Samsung, Apple en Huawei.

Zo is Google afhankelijk van Qualcomm voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten of een nieuw toestelontwerp. Door een eigen processor op de markt te brengen, wint Google dus aan flexibiliteit en autonomie. Die keuze kan het bedrijf een competitief voordeel geven in de strijd met Apple, dat ook zijn eigen chips ontwerpt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here