Close up of people couple using electric scooter in city park - Millenial students riding new modern ecological mean of transport - Green eco energy concept with zero emission - Warm sunshine filter

Ben je het voorbije jaar in Antwerpen of Brussel geweest, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat er talloze deelsteps te vinden. Wil je liever geen elektrische step delen? Geen zorgen, je vindt ze ook in de winkel!

Advertentie

Wanneer je het over mobiliteit hebt in 2021, kan je elektrische steps amper negeren. Sinds de introductie van de elektrische deelsteps van Bird en Lime in 2018 zien we steeds meer mensen voorbij zoemen op zo’n behendig stepje. Het verhaal gaat verder dan dat, want pendelaars gebruiken ook geregeld een elektrische step ter vervangen van een plooifiets om de afstand van en naar het station te overbruggen. Twee jaar geleden was een elektrische step amper te vinden in de winkels, maar inmiddels is er een uitgebreid aanbod waaruit je kan kiezen. Prijzen van elektrische steps beginnen al bij minder van 300 euro en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. In deze koopgids lichten we toe waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een elektrische step en tonen we enkele voorbeelden op verschillende prijspunten.

Veelgestelde vragen

Voor we beginnen aan de technische aspecten van elektrische steps, proberen we enkele veelgestelde vragen te beantwoorden.

Kan een elektrische step gratis mee op de trein?

Ja, dat kan. Zoals gezegd, is het een populair vervoersmiddel bij pendelaars en het feit dat je geen toeslag op de trein moet betalen is er daar eentje van. De enige voorwaarde is dat je je step ook dichtklapt op de trein. Dit is hetzelfde principe als een plooifiets. Als je een plooifiets niet dichtklapt, moet je namelijk ook een extra biljet kopen. Sommige steps passen deels onder de zitjes in de trein of op het bagagerek, maar je kan ze ook zonder problemen in het tussenstuk bij de toegangsdeuren zetten.

Kan ik een elektrische step fysiek op slot doen?

Ook dat kan. Net zoals een fiets, kan je een elektrische step met een hangslot vastmaken. Je maakt Je moet dat hangslot in dat geval wel zelf kopen, want de meeste steps zijn niet voorzien van een fysiek slot. We raden je ook aan om het slot dan door het voor- of achterwiel te steken zodat de step goed vasthangt. Je kan vaak de motor ook nog blokkeren met de app als extra voorzorg. Als je je step vaak buiten laat staan (in een drukke stad), zorg je best voor een stevig hangslot en maak je hem ook best vast aan een fietsenrek. Elektrische steps zijn namelijk redelijk populair bij dieven.

Is een elektrische step waterbestendig / Mag ik hem gebruiken in de regen?

Gebruik van een elektrische step bij regenweer is over het algemeen geen aanrader, maar tegelijk niet het einde van de wereld. De app van je step zal je waarschijnlijk hetzelfde vertellen. Een spatje (of meerdere spatjes) regen kan geen kwaad, maar vermijd diepe plassen, modder en stortregen. Zorg er vooral voor dat het beveiligingsklepje van de oplaadpoort altijd goed op zijn plaats zit zodat er geen vloeistof bij de batterij kan komen. Zoals we allemaal weten, zijn water en elektriciteit geen goede vrienden.

Moet ik op het fietspad rijden met een elektrische step?

Ook hier is het antwoord ja. Je kan een elektrische step op veel vlakken vergelijken met een (plooifiets). Het fietspad is de juiste plaats voor een elektrische step. Van het voetpad blijf je weg. Als je de keuze hebt tussen een voetpad of de autoweg, dan kies je dus voor de autoweg. Voetgangers vinden het bovendien niet erg fijn als er een step met een snelheid van 25 km/h langs hen komt gereden.

Hoe rijd ik met een elektrische step?

Hoewel elke elektrische step anders is, werken ze wel allemaal hetzelfde. Om te beginnen rijden, zet je jezelf fysiek af met je voet, waarna je op het gashandeltje aan het stuur duwt. Dat hendeltje is meestal zodanig geplaatste dat je makkelijk met je duim kan gasgeven. Stoppen kan op twee manieren. Elektrische steps kunnen vaak remmen op de motor. Als je dus stopt met gasgeven, dan remt de step automatisch en regenereert hij ook een deel van de batterij. Daarnaast is er altijd een fysieke rem zoals op een fiets aan het stuur. In dit geval is er maar één rem, die remt op het achterste wiel. Duurdere steps hebben soms versnellingen en geven je zo iets meer controle over de snelheid. Bij de gemiddelde step bepaal je de snelheid simpelweg door de gashendel minder hard of harder in te duwen.

Zet je af met je voet, geef gas en je bent vertrokken!

Technische eigenschappen

Op vlak van technische eigenschappen zijn elektrische steps niet heel er ingewikkeld. In de eerste plaats moet je letten op de actieradius (het aantal kilometers dat je kan doen met een volle batterij) en de maximumsnelheid. De actieradius moet je afstemmen op je eigen verwachte gebruik. Als je je elektrische step gebruikt om de afstand van en naar het station op weg naar je werk te overbruggen, dan kom je waarschijnlijk nooit in de problemen. Je kan op die manier zowel thuis als op het werk bijladen indien nodig. Gemiddeld mag je rekenen op een actieradius tussen de 20 en 30km. Voor de maximumsnelheid raden we aan 25 à 30km/h als richtlijn te gebruiken. Een elektrische step blijft een relatief fragiel en klein vervoersmiddel, dus een zo hoog mogelijke snelheid zou geen prioriteit mogen zijn.

De meeste elektrische steps hebben ook een app waar je het een en ander kan controleren en instellen. Je kan vaak het regeneratief remmen instellen, het resterende aantal kilometers controleren en zien hoe ver je in totaal al hebt gereden. Via de app komen er bovendien geregeld software-updates aan die mogelijke problemen met de step kunnen verhelpen of voorkomen. De apps geven je meestal ook een korte handleiding over hoe de step precies werkt en hoe je ermee moet rijden.

De beste elektrische steps volgens TechPulse

Xiaomi M365 – 399 euro

Als je iemand kent met een elektrische step, is de kans groot dat dit zijn of haar elektrische step is. De Xiaomi M365 is een van de goedkoopste steps en tegelijk een van de beste. Je krijgt hier enorm veel waar voor je geld en het volledige pakket. De maximumsnelheid van de Xiaomi M365 bedraagt 25km/u, de actieradius is ongeveer 20 à 25km en de step weegt 12,5kg. De bijbehorende app van Xiaomi is bovendien erg uitgebreid. Je kan instellen of de lichten automatisch aangaan, wat de sterkte is bij het regeneratief remmen, je resterende kilometeraantal controleren, je totaal aantal gereden kilometers bekijken en meer. De banden van de Xiaomi M365 zijn bovendien dik genoeg om niet tussen tramsporen te zitten. Een mogelijk nadeel is dat de batterij onderaan de step zit en op die manier kwetsbaarder is voor waterschade als je toch door plassen of modder zou rijden. Een ander vervelend aspect is dat manier waarop de step dichtklapt. Je moet namelijk het haakje aan de bel achter een uitstekende topje op het achterste spatbordje hangen. De functies op de elektrische step zelf zijn tot slot erg beperkt. Er is geen kilometerteller of batterijmeter aanwezig en wanneer je niet aan de maximumsnelheid wil rijden, is het lastig om een constant tempo aan te houden zonder schokken. Een laatste pluspunt is dat je een extra setje banden meegeleverd krijgt in de doos en dat je die zelf kan vervangen.

Meer weten? Lees onze review van de Xiaomi M365.

Eigenschappen: max. 25km/h, 25km actieradius, 12kg, met app, regeneratief remmen

Grundig X7 – 789 euro

Grundig is geen naam die meteen in je opkomt als je denkt aan elektrische steps, maar de Grundig X7 is zeker een exemplaar dat het overwegen waard is. Een eerste nadeel dat we moeten benoemen is het gebrek aan een app. Sommigen gaan dit zien als minpunt, terwijl anderen een app niet zien als een enorme meerwaarde. Je kan wel op een display aan het stuur zien hoe hard je rijdt en hoeveel batterij je nog hebt. Een opvallend onderdeel van de Grundig X7 is de batterij. Die zit in een koker aan het stuur en is uitneembaar. Dit heeft verschillende voordelen. Zo kan je de step alsnog buiten laten staan en de batterij in huis opladen. Je kan ook een tweede batterij aankopen als je graag langere ritjes maakt zodat je verder kan met de tweede batterij terwijl de eerste aan het opladen is. Het duurt ook maar drie uur voordat de batterij weer volledig vol zit. Een app is er niet, maar de Grundig X7 heeft wel drie verschillende rijmodi, een maximumsnelheid van 25km/u, een actieradius van 25km en een gewicht van slechts 13kg. Een extra handigheidje is de ingebouwde cruise control. Wanneer je de gashendel lang genoeg vasthoudt, dan zal de Grundig X7 aan een vaste snelheid blijven rijden tot je de hendel opnieuw vastneemt.

Grundig step
Eigenschappen: max. 25km/h, 25km actieradius, 13kg, geen app, uitneembare batterij, display aan stuur

Xiaomi M365 Pro – 499,99 euro

Nee, je ziet niet dubbel, dit is inderdaad een tweede elektrische step van Xiaomi. De Xiaomi M365 Pro is een meer geavanceerde variant voor de meer veeleisende steppers. De Xiaomi M365 Pro heeft dezelfde maximumsnelheid van 25km/h als zijn kleine broer, maar beschikt wel over drie versnellingen waardoor je de snelheid kan beperken tot respectievelijk 15, 20 of 25km/u. De actieradius is hier wel bijna twee keer meer met een maximum van 45km. Het gewicht van de step blijft ongeveer gelijk met 14,2kg. De Xiaomi M365 Pro maakt gebruik van dezelfde app als de gewone versie. Je kan hier bijgevolg dezelfde instellingen en statistieken zien, waaronder de intensiteit van het regeneratief remmen, je resterend aantal kilometers etc. Een groot pluspunt aan de Xiaomi M365 Pro is het display aan het stuur. Zo kan je je huidige snelheid en resterende batterij bekijken tijdens het rijden zonder dat je de app hiervoor nodig hebt. De Pro-versie maakt helaas wel gebruik van hetzelfde inklapsysteem met het haakje als de basisversie.

Xiaomi step
Eigenschappen: max. 25km/h, 45km actieradius, 14,2kg, met app, display aan stuur, regeneratief remmen.

Ninebot ES2 – 549 euro

De naam Ninebot maakt de laatste tijd ook zijn opmars in de wereld van de elektrische steps. Als je weet dat het bedrijf Segway achter Ninebot zit, dan is dat geen grote verrassing. Segway heeft namelijk een indrukwekkende geschiedenis in deze sector. De Ninebot ES2 is een elektrische step die iets duurder is dan de concurrentie bij Xiaomi en een gelijkaardig pakket aanbiedt. Ook hier zien we een maximumsnelheid van 25km/h, een actieradius van 25km en een gewicht van 12,5kg. Met de Segway-Ninebot app kan je de rijmodus en maximale snelheid instellen en allerlei statistieken raadplegen. Waar Xiaomi een Pro-model heeft, heeft de Ninebot ES2 op zijn beurt een handig accessoire in de vorm van een extra batterij. In tegenstelling tot bij de Grundig X7 gaat het hier niet om een uitneembare batterij, maar om een accessoire dat de elektrische step van meer kracht voorziet. Het extra batterypack kost 199,99 euro en verhoogt de actieradius tot 45km én je maximumsnelheid tot 30km/h. Ook zonder extra batterij is de Ninebot ES2 al een aantrekkelijke step, dus we raden je aan om eerst een tijdje rond te rijden voor je het batterypack aanschaft.

Eigenschappen: max. 25km/h, 25km actieradius, 12,5kg, met app, optioneel batterypack voor meer snelheid en bereik
Advertentie

Gerelateerde artikelen

Xiaomi M365 elektrische step review: Aan de kant!

De Xiaomi M365 is veruit de meest populaire elektrische step van het moment. Wij zijn dan ook erg benieuwd wat je terugkrijgt voor zijn verrassend lage prijs.

Cowboy v3 e-bike review: Nog steeds de beste rijervaring

De Cowboy v2 was veruit onze favoriete e-bike van 2019 en met de introductie van de v3 hoopt de Belgische start-up dat succes te herhalen. Is de Cowboy v3 nog steeds de beste elektrische fiets?

Belgisch e-bike start-up Cowboy lanceert derde generatie elektrische fietsen

Belgische e-bike startup Cowboy lanceert vandaag de derde generatie van hun elektrische fiets, de Cowboy 3. Tijd voor een upgrade?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here