Vijf van onze lezers mochten aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Advertentie

Eerste indruk

De naam Moto g9 Plus doet zijn naam zeker eer aan van zodra je hem ziet. De “Plus” mag daarin zeker letterlijk genomen worden. Het toestel is namelijk gigantisch en zwaar. Dames zullen hier minder een probleem mee hebben gezien deze meestal in de reiskoffer (lees: handtas) verdwijnt, maar mannen voorzien best een broek met grote stevige broekzakken.

Design

Het design oogt mooi. De achterkant is mooi glanzend plastic. Hier zie je wel snel vingerafdrukken en krasjes op maar Motorola levert er standaard een hoesje bij waardoor dit eigenlijk geen probleem hoeft te zijn net zoals de uitstekende camera’s dat dan niet meer zijn. Ook heeft het toestel buiten de gebruikelijke fysieke knoppen een knop voor de Google Assistant. Dit is wel handig wanneer je de assistent dikwijls gebruikt al zou ik deze toch graag kunnen herconfigureren. De koptelefoonaansluiting is er zoals het hoort ook nog steeds.

Display

Zoals al gezegd: enorm toestel. Dat vertaalt zich dan ook in een enorm scherm. Ideaal om video’s te kijken of te gamen. De resolutie is 2400 bij 1080 pixels en zorgt voor mooie scherpe beelden op het 6,8” scherm. Maar waar ik het meeste van onder de indruk ben is de helderheid van het scherm. Hiermee kan je zonder problemen uren in de brandende zomerzon doorbrengen. Er is ook geen lelijke notch maar een gat voor de front camera. Deze zit niet in de weg en na een tijdje merk je het zelfs niet meer.

Specs en prestaties

De hardware voldoet aan wat tegenwoordig verwacht wordt van smartphones. Een Snapdragon 730G-chipset, 4GB RAM en 128GB opslag (uitbreidbaar). 4GB RAM is wel het minimum aangezien apps alsmaar groter en zwaarder worden. Voor dagdagelijkse dingen is dit voldoende, om te multitasken minder. Soms merk je wel eens een hapering wanneer je veel tegelijk doet. Maar het is dan ook geen high-end toestel en voor de prijs dat het kost is het zeker acceptabel.

De vingerafdrukscanner bevindt zich rechts van het toestel en dient ook als aan/uit knop. Ik ben nooit een fan geweest van deze op de voorkant van het toestel te plaatsen dus dit is prima. Bij het opnemen van de gsm kan je direct je vinger erop leggen en gaat het ontgrendelen ook snel, consistent en bijna altijd bij de eerste poging.

Er is NFC aanwezig maar geen 5G. Iets wat binnenkort toch wel de norm gaat worden.

Software

Wat telefoons voor mij onderscheidt is de software. Motorola heeft van bij het begin nooit veel rommel op hun toestellen gezet en dat doen ze hier ook niet. Het is bijna stock Android met een paar nuttige extra’s zoals een interactief lockscreen en allerlei bewegingen die je met het toestel kan maken gekoppeld aan bepaalde acties. Door alles zo proper mogelijk te houden draait het ook gewoon vlot. Dit is hoe smartphones zouden moeten zijn. Een voorbeeld voor vele andere fabrikanten.

Standaard draait Android 11 nog niet op het toestel. Maar deze zou er zitten aan te komen en dat zal waarschijnlijk ook meteen de laatste grote update zijn. De beveiligingsupdates worden beter opgevolgd en zouden elke 2 maanden doorgevoerd worden. Jammer dat er niet meer updates uitkomen ondanks de stock versie.

Camera’s

Achteraan zijn er 4 camera’s waaronder een macro en groothoeklens. Gewone foto’s zien er goed uit op gebied van kleur en detail. Ook de macrolens doet beide dingen goed. De groothoeklens is echter minder bevredigend. Je merkt heel duidelijk dat deze maar 8 MP heeft tegenover de 64 MP van de gewone camera.

Batterij

De batterij is in lijn met het formaat ook zeer groot. 5000 mAh is de grootste batterij in een smartphone die ik al in mijn handen gehad heb en deze stelt dus ook niet teleur. Met de vingers in de neus haal je het einde van de dag. Bij normaal gebruik 2 dagen. Ideaal!

Het opladen gaat met een 30 Watt lader vlot. Op een half uur tijd kan je er 40 tot 50% in pompen. Wanneer hij 20% over heeft en je volledig wil opladen heb je een dik uur nodig.

Conclusie

Als je geen zotte toeren uithaalt met het toestel, af en toe een foto neemt en graag eens een video kijkt is dit zeker een aanrader. Vlot, clean en exact wat je nodig hebt voor normaal dagelijks gebruik. De grootte is een persoonlijke smaak. Voor mij te groot. Maar als je er geen problemen mee hebt zit de prijs-kwaliteit hier zeker goed! Voor dit geld denk ik niet dat je momenteel iets beters kan vinden. Het gebrek aan rompslomp (lees: bloatware) in de software alleen al is beter dan bij anderen.

Deze review werd geschreven door Senne Janssens.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here