Lezerstest

Motorola Moto G9 Plus: lezersreview door Dominiek Vanendert

Vijf van onze lezers konden aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Als notoire Samsunggebruiker keek ik met spanning uit naar de levering van de Motorola G9. Het zou voor mij een kennismaking zijn met enerzijds een ander besturingssysteem (niet strikt in die zin, maar toch een andere gebruikerservaring) en anderzijds een budgettelefoon gezien ik in het dagelijkse leven gebruik maak van de S-reeks.

Eerste indruk

Hoe de specificaties (en die zijn best indrukwekkend voor die prijs) zijn kan je overal terugvinden op het internet, dus ik beperk me puur tot de gebruikerservaring. Het eerste wat opviel bij het openen van de doos was de enorme omvang van het toestel. Het 6,81 ich scherm en de toch wel brede schermranden deden mijn wenkbrauwen fronsen. Hoe moet ik hiermee de straat op? Ik draag mijn GSM-toestel bijna altijd in mijn broekzak en dit toestel zag ik daar niet zomaar in verdwijnen. Maar tot mijn verbazing viel dit beter mee dan verwacht. Toegegeven, enkele broeken lukten niet zo goed en diep buigen gaf ook wat problemen, maar dat probleem heb ik eigenlijk altijd. Dat is de leeftijd.

Software en prestaties

De installatie verliep vlot. Het was voor een aantal instellingen wel wat zoeken, want de bijna out of the box-versie van Android ben ik niet gewoon. Dat maakte dat de eerste dagen de gebruikservaring wat in de schaduw stond van het zoeken naar de manier waarop iets werkte. Zo heb ik bv in Chrome nooit de knop gevonden om terug te keren naar een vorige pagina. Maar eens de meeste onwetendheden van de baan waren mocht ik op pad met telefoon die bijna volledig aan de verwachtingen voldeed.

Tijdens het scrollen door de verschillende menu’s is er een lichte vertraging maar niet dat ik die als storend heb ervaren. Nee, integendeel. Ik had niet verwacht dat een toestel in deze prijsklasse zo een vlotte bediening had.

Camera’s

Als directeur van een basisschool ga ik zoveel mogelijk kijken naar activiteiten van de kinderen. Zeker wanneer deze buitenschools zijn. Meestal maak ik dan ook een aantal foto’s die ik dan achteraf op onze schoolwebsite post. Voor mij is het belangrijk dat dat vlot gaat, anders is de actie al voorbij vooraleer de foto genomen is. Ook hier verdient de G9 een pluim. Dit mede dankzij de snelle, goedgeplaatste vingerafdrukscanner. In een wip is het toestel ontgrendeld en kon ik beginnen met het maken van foto’s. Die waren dan ook nog eens van uitstekende kwaliteit. Om wat te kunnen vergelijken heb ik identieke foto’s gemaakt met mijn S20 en de G9. Achteraf heb ik dan mijn huisgenoten laten kiezen wat zij dachten dat een foto van de S20 was of ééntje van de G9. Dit op een gsm, een tablet en een computerscherm. Enkel op het computerscherm (5K-scherm) was de conclusie unaniem. Daar lag de kwaliteit van de foto’s van de S20 hoger dan die van G8. Maar zowel op de gsm als op de tablet ging de keuze dan naar de S20, dan naar de G9.

Conclusie

Ik heb met veel plezier rond gelopen met één van de grootste telefoons van het moment. Video’s bekijken op dit toestel was, gezien het grote scherm, echt aangenaam. Ook de foto’s en video’s die ik maakte mochten er zeker zijn.


Zelf zou ik dit toestel niet aanschaffen wegens iets te groot, maar mijn twee kinderen van 18 en 21 waren dolenthousiast over dit toestel. Ik denk dan ook dat, gezien de zeer goede prijs-kwaliteit verhouding, deze leeftijdscategorie wel eens zijn weg naar dit toestel zal vinden.

Deze review werd geschreven door Dominiek Vanendert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business