Vijf van onze lezers mochten aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Advertentie

Unboxing

De Motorola G9 Plus komt zoals vrijwel elke smartphone in een stevige en compacte doos waarin alles terug te vinden is. Voor deze test zat deze verpakt in een grotere verbandkist, met daarin ook nog een smartphone houder van Baseus voor in de auto, en 2 originele medicijnkokers met snoepjes erin. Aan originaliteit alvast geen gebrek, zo zou elke aangekochte smartphone moeten geleverd mogen worden. Verder aanwezig in de doos: uiteraard de smartphone zelf, een USB-C kabel, een oplaadstekker met USB-C aansluiting, boekje met wetgeving/veiligheid/regelgeving, boekje met beknopte handleiding (5 pagina’s in het Nederlands), en een handig pinnetje om de sleuven voor SIM kaart en SD kaart te openen. De telefoon zelf komt met een handige siliconen backcover zodat hij alvast beter beschermd is bij een ongelukkige val.

Vormgeving en scherm

Wat meteen opvalt is de grootte en het gewicht van de Motorola G9 Plus. De 223 gram voel je meteen in de hand. Voor dat gewicht krijg je dan ook wel een 6.8” Full HD scherm. De cameralenzen achteraan de telefoon komen er iets uit maar zeker niet storend. De telefoon ligt goed in de hand, al mag je geen te kleine handen hebben om het volledige 6.8” scherm met 1 hand te kunnen bedienen.

Het scherm biedt heel heldere en aangename kleuren. Zeker een pluspunt wanneer je het scherm wil aflezen bij zonnig weer. Klein minpuntje is dat het scherm niet tot aan de uiterste schermranden gaan. Er zit dus een zwarte rand omheen die zeker onderaan het scherm nog redelijk fors uitvalt. Al bij al niet erg storend, maar het volledige schermoppervlak benutten was fijner geweest. De front camera zit niet zoals bij veel andere merken in een notch bovenin het scherm, maar is gewoon de lens op zich, dus daar verlies je alvast geen ruimte in het scherm en dat is wel een fijne ervaring.

Software

De Motorola G9 Plus komt met Android versie 10. Tijdens de test was versie 11 al een kleine maand uitgebracht, maar voorlopig was er nog geen uitzicht op een update naar deze versie op de Motorola G9 Plus, maar deze zou er later wel nog aankomen volgens diverse bronnen, wat zeker een meerwaarde is voor deze telefoon.

Verder heb je de gebruikelijke Google apps, maar geen bloatware zoals je bij vele andere merken wel ziet. Hierdoor kan de telefoon ook gewoon optimale prestaties leveren zonder een hele verzameling apps die je toch niet gebruikt (maar niet kan verwijderen).

Prestaties en batterij

De telefoon werkt erg vlot. Tussen apps schakelen gaat erg snel, en zeker voor dagelijks gebruik is dit een uitstekende ervaring. Dat de Motorola G9 Plus enkel met de basis apps komt draagt hier zeker bij.

De 5000 mAh batterij laadt snel op met de bijgeleverde oplader, en vervolgens houdt deze het vlot 2 dagen vol bij normaal gebruik. Iets waar andere merken zeker van kunnen leren. Dit is met voorsprong een van de beste kwaliteiten van dit toestel, zeker als je een gebruiker bent die niet overal de telefoon aan de oplaadkabel wil hangen.

Foto’s en video

Door het grote 6.8” scherm biedt de Motorola G9 Plus vanzelfsprekend voordelen voor wie met foto en video aan de slag wil. Zeker voor dat laatste is zo’n groot scherm een zegen. Maar ook voor foto’s is dit geen te onderschatten voordeel. Hoe vaak neem je geen foto die er goed uit ziet op een klein scherm, tot je hem op een groot computerscherm ziet en toch merkt dat hij niet overal even scherp is.

Dankzij de 4 cameralenzen achteraan neem je haarscherpe foto’s. Je beschikt over een 64MP cameralens, en daarnaast ook een Ultra-Wide lens, Macro Vision lens, en Depth sensor. De foto’s die ik tijdens de test maakte zagen er zeker scherp uit en met veel detail. In donkere omstandigheden is de kwaliteit wat minder, zoals wel vaker bij smartphones, maar zeker niet slecht. Via diverse modus instellingen kan je ook nog wat spelen om de foto kwaliteit te verbeteren. Probeer zeker de Night Vision modus uit als je foto’s in donkere omstandigheden wil nemen, waarmee de lens een langere sluitertijd toepast om optimale lichtinval te krijgen. De Motorola G9 Plus verdient hier zeker goede punten en kan met gemak de concurrentie aan met telefoons uit het duurdere segment die lang niet allemaal kwaliteitsvolle foto’s afleveren. Je kan hiermee dus zeker aan de slag om foto’s te maken zonder een dure en logge reflexcamera te moeten meezeulen. Dankzij de diverse lenzen heb je alles in compacte vorm bij je, bijvoorbeeld een breedhoek lens, zonder een tas vol verschillende lenzen. De andere lenzen zijn wel lager in megapixels, maar je kan niet alles willen.

Conclusie

Zoals elk toestel heeft ook dit toestel voor en nadelen. Met een prijszetting van om en bij de 269 euro is zit deze telefoon in het middenklasse segment. Je kan hiervoor geen specificaties verwachten van een telefoon die 900 euro kost, maar voor deze prijs krijg je wel specificaties die zeker hun waarde hebben en aardig in de buurt komen van de dure merken. Hecht je veel belang aan een batterij die ruim 2 dagen mee kan? Vind je het belangrijk dat de foto’s die je neemt voldoende detail bevatten en waarheidsgetrouwe kleuren tonen, met diverse opties voor verschillende foto opstellingen? Vind je het fijn om op een groot scherm te werken bij het bekijken van video’s en/of foto’s? En dat alles verpakt in een toestel dat bovendien ook nog vlot werkt? Dan zit je bij deze Motorola G9 Plus zeker aan het goede adres.

Deze review werd geschreven door Kurt Vandorpe.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here