motorola

We lieten de Motorola Moto G9 Plus uitproberen door 5 van onze trouwe lezers. In dit artikel lees je hun oordeel.

Advertentie

De Motorola Moto G9 Plus verscheen half september op de markt. Met haar Moto G-reeks probeert Motorola premiumfuncties aan te bieden aan een betaalbare prijs. Dat zien we volledig terug in de Moto G9. Voor een prijs van 269 euro krijg je een batterij die het twee dagen volhoudt en camerafuncties die je normaal enkel bij high-end smartphones terugvindt.

Onze collega Bram had deze smartphone al eens enkele weken in zijn broekzak zitten, en gaf de Moto 9 Plus in zijn review een mooie eindscore van 8 op de 10. Maar wij zijn ook altijd benieuwd wat onze lezers vinden van de nieuwste gadgets. In samenwerking met Motorola konden we 5 van onze trouwe lezers de kans geven om met Motorola Moto 9 Plus aan de slag te gaan, en voor ons een review re schrijven. Dit is hoe zij de smartphone beoordeelden.

De eerste indruk

“De naam Moto g9 Plus doet zijn naam zeker eer aan van zodra je hem ziet. De “Plus” mag daarin zeker letterlijk genomen worden. Het toestel is namelijk gigantisch en zwaar. Dames zullen hier minder een probleem mee hebben gezien deze meestal in de reiskoffer (lees: handtas) verdwijnt, maar mannen voorzien best een broek met grote stevige broekzakken. Het design oogt mooi. De achterkant is mooi glanzend plastic. Hier zie je wel snel vingerafdrukken en krasjes op maar Motorola levert er standaard een hoesje bij waardoor dit eigenlijk geen probleem hoeft te zijn, net zoals de camera’s die lichtjes uitsteken dat dan niet meer zijn. Ook heeft het toestel buiten de gebruikelijke fysieke knoppen een knop voor de Google Assistant. Dit is wel handig wanneer je de assistent dikwijls gebruikt al zou ik deze toch graag kunnen herconfigureren. De koptelefoonaansluiting is er zoals het hoort ook nog steeds.” (Senne Janssens)

“Het eerste wat opviel bij het openen van de doos was de enorme omvang van het toestel. Het 6,81 inch scherm en de toch wel brede schermranden deden mijn wenkbrauwen fronsen. Hoe moet ik hiermee de straat op? Ik draag mijn GSM-toestel bijna altijd in mijn broekzak en dit toestel zag ik daar niet zomaar in verdwijnen. Maar tot mijn verbazing viel dit beter mee dan verwacht.” (Dominiek Vanendert)

“Het plezier begint al bij het openen van de doos, want “wauw wat een prachtig toestel” was mijn eerste reactie! Het was even zoeken naar het sleuteltje voor de sim-kaartsleuf dat wat verstopt zat. Ook zaten er geen oortjes bij, dat was ik niet gewoon van bij mijn vorige Motorola toestellen. In het begin voelde het wat onwennig aan in de hand, hij is een stukje groter, dikker en met zijn 223 gram toch wel 40 gram zwaarder dan mijn vorige smartphone. Dat maakt het soms iets moeilijker om hem met 1 hand te bedienen, mijn duim raakt niet altijd even vlot aan de rechterkant van het scherm. Maar het went best wel snel. Dat de achterste camera’s er nog net iets meer uitsteken maakt het delicater om hem over tafel te schuiven, het geeft me soms het gevoel dat ik ze zou kunnen beschadigen.” (Matthias Suykerbuyck)

Het display

“Het scherm biedt heel heldere en aangename kleuren. Zeker een pluspunt wanneer je het scherm wil aflezen bij zonnig weer. Klein minpuntje is dat het scherm niet tot aan de uiterste schermranden gaan. Er zit dus een zwarte rand omheen die zeker onderaan het scherm nog redelijk fors uitvalt. Al bij al niet erg storend, maar het volledige schermoppervlak benutten was fijner geweest. De front camera zit niet zoals bij veel andere merken in een notch bovenin het scherm, maar is gewoon de lens op zich, dus daar verlies je alvast geen ruimte in het scherm en dat is wel een fijne ervaring.” (Kurt Vandorpe)

“Het scherm viel me in zeer positieve zin op. Geweldige beeldkwaliteit! Ik heb hem vergeleken met vele andere toestellen en hij kwam steeds als beste uit de vergelijking. Ben je Netflix of YouTube-verslaafd, dan is het grote scherm net een voordeel. De helderheid zorgt er ook voor dat je zelfs in felle zon een goed beeld hebt. Plus met de lange batterijduur kan je héél véél filmpjes kijken!” (Sara Waeytens)

“Zoals al gezegd: enorm toestel. Dat vertaalt zich dan ook in een enorm scherm. Ideaal om video’s te kijken of te gamen. De resolutie is 2400 bij 1080 pixels en zorgt voor mooie scherpe beelden op het 6,8” scherm. Maar waar ik het meeste van onder de indruk ben is de helderheid van het scherm. Hiermee kan je zonder problemen uren in de brandende zomerzon doorbrengen. Er is ook geen lelijke notch maar een gat voor de front camera. Deze zit niet in de weg en na een tijdje merk je het zelfs niet meer.” (Senne Janssens)

Software, specs en prestaties

“Even wat games checken en ja hoor: snel geïnstalleerd en gaan! Het toestel reageert heel vlot. Zwaardere applicaties starten snel op en laden sneller dan ik gewoon ben. Met 128GB aan opslag kom ik een tijdje toe, al ben ik blij dat er nog steeds ruimte voor een microSD-kaart voorzien wordt: dat biedt (opslag)mogelijkheden.” (Matthias Suykerbuyk)

“De installatie verliep vlot. Het was voor een aantal instellingen wel wat zoeken, want de bijna out of the box-versie van Android ben ik niet gewoon. Dat maakte dat de eerste dagen de gebruikservaring wat in de schaduw stond van het zoeken naar de manier waarop iets werkte. Zo heb ik bv in Chrome nooit de knop gevonden om terug te keren naar een vorige pagina. Maar eens de meeste onwetendheden van de baan waren mocht ik op pad met telefoon die bijna volledig aan de verwachtingen voldeed. Tijdens het scrollen door de verschillende menu’s is er een lichte vertraging maar niet dat ik die als storend heb ervaren. Nee, integendeel. Ik had niet verwacht dat een toestel in deze prijsklasse zo een vlotte bediening had.” (Dominiek Vanendert)

“De Motorola G9 Plus komt met Android versie 10. Tijdens de test was versie 11 al een kleine maand uitgebracht, maar voorlopig was er nog geen uitzicht op een update naar deze versie op de Motorola G9 Plus, maar die komt er binnenkort aan, wat zeker een meerwaarde is voor deze telefoon. Verder heb je de gebruikelijke Google apps, maar geen bloatware zoals je bij vele andere merken wel ziet. Hierdoor kan de telefoon ook gewoon optimale prestaties leveren zonder een hele verzameling apps die je toch niet gebruikt (maar niet kan verwijderen). De telefoon werkt erg vlot. Tussen apps schakelen gaat erg snel, en zeker voor dagelijks gebruik is dit een uitstekende ervaring. Dat de Motorola G9 Plus enkel met de basis apps komt draagt hier zeker bij.” (Kurt Vandorpe)

“De hardware voldoet aan wat tegenwoordig verwacht wordt van smartphones. Een Snapdragon 730G-chipset, 4GB RAM en 128GB opslag (uitbreidbaar). 4GB RAM is wel het minimum aangezien apps alsmaar groter en zwaarder worden. Voor dagdagelijkse dingen is dit voldoende, om te multitasken minder. Soms merk je wel eens een hapering wanneer je veel tegelijk doet. Maar het is dan ook geen high-end toestel en voor de prijs dat het kost is het zeker acceptabel. Wat telefoons voor mij onderscheidt is de software. Motorola heeft van bij het begin nooit veel rommel op hun toestellen gezet en dat doen ze hier ook niet. Het is bijna stock Android met een paar nuttige extra’s zoals een interactief lockscreen en allerlei bewegingen die je met het toestel kan maken gekoppeld aan bepaalde (Moto)-acties. Door alles zo proper mogelijk te houden draait het ook gewoon vlot. Dit is hoe smartphones zouden moeten zijn. Een voorbeeld voor vele andere fabrikanten. Standaard draait Android 11 nog niet op het toestel. Maar deze zou er zitten aan te komen en dat zal waarschijnlijk ook meteen de laatste grote update zijn. De beveiligingsupdates worden beter opgevolgd en zouden elke 2 maanden doorgevoerd worden. Jammer dat er niet meer updates uitkomen ondanks de stock versie.” (Senne Janssens)

Camera’s

“Voor mij is het belangrijk dat foto’s nemen vlot gaat, anders is de actie al voorbij vooraleer de foto genomen is. Ook hier verdient de G9 een pluim. Dit mede dankzij de snelle, goedgeplaatste vingerafdrukscanner. In een wip is het toestel ontgrendeld en kon ik beginnen met het maken van foto’s. Die waren dan ook nog eens van uitstekende kwaliteit. Om wat te kunnen vergelijken heb ik identieke foto’s gemaakt met mijn S20 en de G9. Achteraf heb ik dan mijn huisgenoten laten kiezen wat zij dachten dat een foto van de S20 was of ééntje van de G9. Dit op een gsm, een tablet en een computerscherm. Enkel op het computerscherm (5K-scherm) was de conclusie unaniem. Daar lag de kwaliteit van de foto’s van de S20 hoger dan die van G8. Maar zowel op de gsm als op de tablet ging de keuze dan naar de S20, dan naar de G9.” (Dominiek Vanendert)

“Dankzij de 4 cameralenzen achteraan neem je haarscherpe foto’s. Je beschikt over een 64MP cameralens, en daarnaast ook een Ultra-Wide lens, Macro Vision lens, en Depth sensor. De foto’s die ik tijdens de test maakte zagen er zeker scherp uit en met veel detail. In donkere omstandigheden is de kwaliteit wat minder, zoals wel vaker bij smartphones, maar zeker niet slecht. Via diverse modus instellingen kan je ook nog wat spelen om de foto kwaliteit te verbeteren. Probeer zeker de Night Vision modus uit als je foto’s in donkere omstandigheden wil nemen, waarmee de lens een langere sluitertijd toepast om optimale lichtinval te krijgen. De Motorola G9 Plus verdient hier zeker goede punten en kan met gemak de concurrentie aan met telefoons uit het duurdere segment die lang niet allemaal kwaliteitsvolle foto’s afleveren. Je kan hiermee dus zeker aan de slag om foto’s te maken zonder een dure en logge reflexcamera te moeten meezeulen. Dankzij de diverse lenzen heb je alles in compacte vorm bij je, bijvoorbeeld een breedhoek lens, zonder een tas vol verschillende lenzen. De andere lenzen zijn wel lager in megapixels, maar je kan niet alles willen.” (Kurt Vandorp)

“Nog iets wat me onmiddellijk opviel: de camera! Superkwaliteit, heel mooie foto’s. Hier is niks op aan te merken wat mij betreft.” (Sara Waeytens)

Batterij

“De batterij is met zijn 5000mAh een pluspunt! Bij niet-intensief gebruik haalde ik inderdaad 2 dagen met 1x volledig opladen en dat doet goed om weten dat ik minder snel op zoek moet naar een stopcontact. Opladen gaat trouwens ook snel, in enkele minuten zag ik het percentage al gauw stijgen.” (Matthias Suykerbuyk)

“De batterij is in lijn met het formaat ook zeer groot. 5000 mAh is de grootste batterij in een smartphone die ik al in mijn handen gehad heb en deze stelt dus ook niet teleur. Met de vingers in de neus haal je het einde van de dag. Bij normaal gebruik 2 dagen. Ideaal! Het opladen gaat met een 30 Watt lader vlot. Op een half uur tijd kan je er 40 tot 50% in pompen. Wanneer hij 20% over heeft en je volledig wil opladen heb je een dik uur nodig.” (Senne Janssens)

Eindverdict

“Motorola beschreef de Moto G9 Plus als “de ultieme moto g voor alles wat ertoe doet” en daar ben ik het, op dit moment, best wel mee eens. Kortom, het is een krachtige telefoon die meer en beter doet dan ik gehoopt had en prima overweg kan met mijn verwachtingen. Wat uitzicht betreft is het een knap toestel, al had ik de locaties en aanwezigheid van de Google Assistent-knop en vingerafdrukscanner liever anders gezien.” (Matthias Suykerbuyk)

“Ik heb met veel plezier rond gelopen met één van de grootste telefoons van het moment. Video’s bekijken op dit toestel was, gezien het grote scherm, echt aangenaam. Ook de foto’s en video’s die ik maakte mochten er zeker zijn. Zelf zou ik dit toestel niet aanschaffen iets te groot, maar mijn twee kinderen van 18 en 21 waren dolenthousiast over dit toestel. Ik denk dan ook dat, gezien de zeer goede prijs-kwaliteit verhouding, deze leeftijdscategorie wel eens zijn weg naar dit toestel zal vinden.” (Dominiek Vanendert)

“Deze GSM combineert alles wat ik belangrijk vind in een smartphone. Van een lange batterijduur tot geweldige fotokwaliteit, mooi design aan een héél goede prijs. Alles opent heel erg snel, geen problemen of foutmeldingen ondervonden in heel de gebruiksperiode! Kortom, als je op zoek bent naar een GSM die qua prijs/kwaliteitverhouding above and beyond de huidige toestellen op de markt gaat, is deze Motorola G9 Plus het toestel voor jou!  Hou er wel rekening mee dat hij te groot is om met 1 hand te bedienen.” (Sara Waeytens)

“Als je geen zotte toeren uithaalt met het toestel, af en toe een foto neemt en graag eens een video kijkt is dit zeker een aanrader. Vlot, clean en exact wat je nodig hebt voor normaal dagelijks gebruik. De grootte is een persoonlijke smaak. Voor mij te groot. Maar als je er geen problemen mee hebt zit de prijs-kwaliteit hier zeker goed! Voor dit geld denk ik niet dat je momenteel iets beters kan vinden. Het gebrek aan rompslomp (lees: bloatware) in de software alleen al is beter dan bij anderen.” (Senne Janssens)

“Zoals elk toestel heeft ook dit toestel voor en nadelen. Met een prijszetting van om en bij de 269 euro is zit deze telefoon in het middenklasse segment. Je kan hiervoor geen specificaties verwachten van een telefoon die 900 euro kost, maar voor deze prijs krijg je wel specificaties die zeker hun waarde hebben en aardig in de buurt komen van de dure merken. Hecht je veel belang aan een batterij die ruim 2 dagen mee kan? Vind je het belangrijk dat de foto’s die je neemt voldoende detail bevatten en waarheidsgetrouwe kleuren tonen, met diverse opties voor verschillende foto opstellingen? Vind je het fijn om op een groot scherm te werken bij het bekijken van video’s en/of foto’s? En dat alles verpakt in een toestel dat bovendien ook nog vlot werkt? Dan zit je bij deze Motorola G9 Plus zeker aan het goede adres.” (Kurt Vandorp)

Als je alle individuele reviews nog eens wil lezen, vind je ze terug in een overzicht onderaan dit artikel:

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Motorola Moto G9 Plus review: Groots met hoofdletter G

De Motorola Moto G9 Plus is niet alleen de grootste smartphone die het bedrijf ooit gemaakt heeft, maar weet zijn prijs ook laag te houden.

Motorola Moto G9 Plus: lezersreview door Matthias Suykerbuyk

Vijf van onze lezers konden aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Motorola Moto G9 Plus: lezersreview door Sara Waeytens

Vijf van onze lezers mochten aan de slag met Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Motorola Moto G9 Plus: lezersreview door Kurt Vandorpe

Vijf van onze lezers mochten aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Motorola Moto G9 Plus: lezersreview door Senne Janssens

Vijf van onze lezers mochten aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

Motorola Moto G9 Plus: lezersreview door Dominiek Vanendert

Vijf van onze lezers konden aan de slag met de Moto G9 Plus van Motorola. Dit is hun oordeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here