Nieuws

Amerika vereenvoudigt crowdfunding

De Amerikaanse overheid heeft een wet goedgekeurd die het financieren van projecten via crowdfunding vereenvoudigt. In België is dit nog niet het geval.

Crowdfunding is een manier om een project te financieren zonder naar een financiële instelling te moeten trekken. Wanneer een ondernemer een project wil starten maar niet over voldoende startkapitaal beschikt, kan hij via het internet zijn idee uit de doeken doen. Als het door bezoekers een goed idee wordt bevonden, kan iedereen die wil een investering doen naar keuze.

Het idee achter crowdfunding is dat al die kleine financieringen het project volledig kunnen dragen. Belangrijk is dat het geïnvesteerde geld pas naar de ondernemer vloeit wanneer het totaalbedrag is ingezameld binnen een vooraf gestelde termijn. Indien dit niet lukt wordt het geld teruggestort aan de particuliere investeerders. Als het bedrag wordt ingezameld en het project is voltooid, krijgen de investeerders een compensatie of een vooraf afgesproken aandeel in de winst.

Grotere kapitalen
Door de wetswijziging kunnen bedrijven in de VS een bedrag tot een miljoen dollar inzamelen via crowdfunding. Men kan twee soorten investeerders onderscheiden door de “100.000 dollar-regel”. Investeerders met een waarde of jaarinkomen onder de 100.000 dollar kunnen maximaal vijf procent van dat jaarinkomen investeren (tot 2.500 dollar).

Investeerders met een jaarinkomen van meer dan 100.000 dollar kunnen tien procent van hun jaarinkomen investeren, met een maximumgrens van 100.000 dollar. Ook het maximale aantal aandeelhouders van private bedrijven wordt verdubbeld van vijfhonderd naar duizend.

En bij ons?
In België bestaat crowdfunding ook en valt het onder de huidige financiële wetgeving. Daardoor kan je tot 100.000 euro inzamelen zonder al te grote problemen. Pas als je boven dat bedrag uitkomt, wordt het moeilijker.

“Ga je over dit bedrag, val je onder de financiële wetgeving en heb je een vergunning nodig van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Ze beschouwen je dan als een financiële instelling”, zegt Pascal De Keyser, oprichter van Appsfunder. Die organistie staat jonge app-ontwikkelaars bij om een startkapitaal op te halen op het internet.

En met die ene beperking die De Keyser aanhaalt, is de kous nog niet af. Crowdfunding is nog om een andere reden lastiger in België: “Private investeerders mogen ook maar beperkte, kleine bedragen storten en alles moet op een aparte rekening staan die specifiek als doel heeft het project te ondersteunen. Er is weinig ruimte in België om grote ideeën te realiseren via crowdfunding en dat blijft een spijtige zaak. België loopt achter,” aldus De Keyser.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business