Nieuws

Nvidia’s nieuwe Tegra K1-chip komt in 32- of 64-bit-versie

De chipfabrikant heeft tijdens de CES-beurs in Las Vegas de nieuwe generatie van zijn mobiele chip aan het publiek voorgesteld.

Credit: James Martin, CNet

Nvidia heeft zondag zijn nieuwste mobiele chip onthuld op de Consumer Electronics Show in Las Vegas: de 192-core Tegra K1.

De opvolger van de Tegra 4 komt in twee versies: 32-bit en 64-bit. De gpu is gebaseerd op de Kepler-architectuur en beschikt over 192 CUDA-kernen. De nieuwe chip zou volgens Nvidia qua grafische rekenkracht niet mogen onderdoen aan die van een desktop en moet zuiniger zijn dan de Snapdragon 800 van Qualcomm of de A7-chip van Apple.

[related_article id=”152275″]

“Het is bijna ongepast om hem Tegra 5 te noemen, omdat het geen lineaire evolutie is,” zei CEO Jen-Hsun Huang tijdens de persconferentie. “Het is de meest geslaagde architectuur die we al hebben gebouwd.”

De 32-bit-versie beschikt over vier ARM Cortex A15-processorkernen die zijn geklokt op 2,3 GHz en een vijfde, lager geklokte kern om energie te besparen bij minder zware taken. De 64-bit-versie maakt gebruik van twee processorkernen op basis van Nvidia’s zelfontworpen Denver-architectuur en geklokt op 2,5 GHz.

Nvidia heeft ook aangekondigd dat de Tegra K1 in staat zal zijn om de nieuwe Unreal Engine 4 van Epic Games te draaien, waardoor nog krachtigere games op smartphones en tablets mogelijk worden. Maar de ambities van de chipfabrikant gaan verder dan dat.

“Het is maar een kwestie van tijd voordat Android nieuwe markten gaat openbreken,” zei Huang. De CEO deed uitschijnen dat Nvidia de ambitie heeft om samen met Android op al die markten zijn stempel te drukken. Hij denkt daarbij in het bijzonder aan 4K-televisies, spelconsoles en entertainmentsystemen in auto’s.

Net als de meeste andere fabrikanten die oorspronkelijk voor de pc produceren, verschuift Nvidia de focus steeds meer naar mobiel. Zijn chips zijn reeds aanwezig in enkele tablets, waaronder de Microsoft Surface en Google Nexus 7, maar de fabrikant heeft meer moeite om ook in smartphones voet aan wal te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business