Nieuws

De vijf beste externe harde schijven

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je digitale data back-uppen is uiterst belangrijk. Dit zijn onze favoriete externe back-upschijven van het moment.

Je digitale data back-uppen is zoals je autoverzekering: je moet het regelen, ook al hoop je dat je nooit nodig zal hebben. Back-ups maken is helaas niet wettelijk verplicht, en we kennen allemaal wel een aantal gevallen waar mensen onvervangbare data kwijtraakten. Je kan een nieuwe auto kopen, maar die foto"s krijg je niet meer terug, hoeveel geld je er ook tegenaan kan gooien.

Kortom: het belang van back-ups kan niet overschat worden. Het goede nieuws is dat het erg eenvoudig en goedkoop is om een back-upschijf aan je computer te hangen. Dit zijn vijf van de beste externe harde schijven die recent de revue passeerden als je je data wil back-uppen. Ze zijn betaalbaar, makkelijk in gebruik, en werken met Windows en Mac. Ze hebben ook allemaal handige back-upsoftware aan boord voor thuisgebruikers.

De schijven staan in geen enkele specifieke volgorde; wat ons betreft zijn ze allemaal even sterk. Kies dus gewoon die het beste past bij jouw noden. Een tip: in bijna alle gevallen wil je een schijf die even groot of groter is dan de interne drive van je computer.

Seagate Backup Plus Desktop

De Backup Plus Desktop is een van de eerste schijven op de markt met 5 TB opslagruimte. Dit is momenteel de grootst mogelijke capaciteit voor een enkele schijf, wat het een goede keuze maakt voor wie grote hoeveelheden data heeft. Het is de enige in dit lijstje die gemaakt is voor desktops – de schijf heeft een aparte stroomadaptor nodig om te werken – en is daarom ideaal voor thuisgebruik.

De Backup Plus Desktop is erg snel, en de bijhorende software voor automatische back-ups, Seagate Dashboard, is erg gebruiksvriendelijk voor thuisgebruikers. Na een eerste set-up neemt de software automatische back-ups, zodat je er zelf niet meer aan hoeft te denken.

Seagate Backup Plus Slim

De Backup Plus Slim is het draagbare kleine broertje van de Backup Plus Desktop. Zoals de rest van drives in dit lijstje heeft hij maar één USB-kabel nodig om te werken – die is trouwens ook inbegrepen. Met tot 2 TB opslag in een draagbaar, mooi afgewerkt doosje is dit een perfecte harde schijf om zowel onderweg als thuis te kunnen gebruiken.

Seagate Backup Plus Fast

De Backup Plus Fast verdubbelt de capaciteit, fysieke dikte, en performance van de Slim. Op dit moment is dit de enige USB 3.0-ondersteunde schijf met 4 TB opslagruimte en snelheden hoger dan 200 Mbps. Dit haalt het schijfje door twee interne drives te gebruiken met een RAID 0-configuratie. Omdat RAID 0 normaal gezien het risico op dataverlies vergroot, is deze schijf alleen geschikt om te back-uppen, en niet als primaire opslag. Het voordeel: op deze snelheid kan je in geen tijd een grote hoeveelheid data kopiëren. Daarnaast krijg je dezelfde softwarevoordelen als de andere Seagate-schijven.

WD My Passport Slim

De My Passport Slim is een solide optie als je een draagbare opslag-oplossing zoekt. De schijf is snel, met snelheden van meer dan 100 Mbps over USB 3.0, en geeft je 2 TB opslagruimte in een erg compacte verpakking. Zoals andere WD-schijven wordt ook de Slim geleverd met de WD SmartWare back-upsoftware. Die zorgt niet alleen voor automatische back-ups, maar biedt je ook de mogelijkheid om verschillende versies van bestanden te bewaren. Zo bescherm je jezelf tegen foute bewerkingen en gecorrumpeerde bestanden. De drive heeft ook een beveiligingsfeature dat de inhoud beschermt met een wachtwoord, in geval je schijf bijvoorbeeld gestolen wordt. Dit maakt van de My Passport Slim een goede keuze als je onderweg data wil back-uppen.

WD My Passport Ultra

De My Passport Ultra lijkt erg op de My Passport Slim, maar werkt ongeveer 10 Mbps sneller. Daarnaast is hij verkrijgbaar in vier verschillende kleuren – titaniumgrijs, rood, blauw, en zwart – en is hij iets groter dan zijn broertje. Wel gebruikt de Ultra dezelfde WD SmartWare-software en beveiligingsfeatures.

 CapaciteitGewichtAfmetingenBus-poweredTop snelheid
Seagate Backup Plus Desktop2TB, 3TB, 4TB, 5TB1.1kg15.7 x 12.4 x 4.3 cmNee180MBps
Seagate Backup Slim500GB, 1TB, 2TB 159g11.4 x 7.6 x 1 cmJa120MBps
Seagate Backup Fast4TB308g11.7 x 8.1 x 2 cmJa230MBps
WD My Passport Slim1TB, 2TB159g10.9 x 7.9 x 1.3 cmJa108MBps
WD My Passport Ultra500GB, 1TB, 2TB255g10.9 x 8.1 x 1.3 cmJa119MBps

Een laatste opmerking: het hele punt van het maken van back-ups is om verschillende kopieën van je data op verschillende locaties te bewaren. Welke oplossing of schijf je ook kiest, onthoud vooral dat hoe meer kopieën je bezit, en hoe vaker je back-upt, hoe veiliger je data zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business