Een start-up in handen van Google begint met de uitrol van een gratis wifinetwerk in New York. Het bedrijfje plant om vervolgens uit te breiden naar andere grote steden.

Google kondigde vorige maand de oprichting van Sidewalk Labs aan. Die start-up heeft als missie om het leven in de stad aantrekkelijker te maken met de hulp van technologie. Hoe dat concreet in z’n werk zal gaan wordt vandaag duidelijk: in opdracht van het LinkNYC-project zal Sidewalk Labs New York omtoveren tot een grote wifi-hotspot.

Om dat te bewerkstelligen richt Sidewalk Labs op zijn beurt een nieuw bedrijfje op: Intersection. Intersection incorporeert op zijn beurt twee andere bedrijven die hun schouders eerder dit jaar al onder het LinkNYC-plan zette. Het doel van Intersection is om New York te bezaaien met 10.000 wifi-hotspots. Die hotspots zullen in zuilen geplaatst worden, die op hun beurt worden uitgerust met schermen waarop reclame verschijnt.

Interactieve schermen

Voorbijgangers zullen die schermen kunnen gebruiken om zaken op te zoeken. Als kers op de taart moet het mogelijk zijn om je smartphone aan de palen op te laden. Ze kunnen ons perfect inbeelden hoe zo’n systeem zichzelf betaalt: de lichtgevende reclame zal dankzij het internet en de oplaadfunctie door veel voorbijgangers bekeken worden.

mass effect google hotspot paal wifiIntersection wil zich niet beperkten tot het LinkNYC-project en richt zijn pijlen na de uitrol in New York, die in de herfst begint, op andere grote steden. Het bedrijf wil gratis wifi incorporeren in locaties die nu al bestaan. Zo zullen de zuilen in New York de plaats van telefooncellen innemen, maar denkt de start-up ook aan bijvoorbeeld bushokjes.

Wanneer andere steden aan de beurt komen, en of Intersection plannen heeft om snel buiten de VS actief te worden, weten we nog niet. Gratis internet in onze steden is iets waar we natuurlijk alleen maar naar uit kunnen kijken, al is het afwachten of dat internet ook bruikbaar zal zijn. Druk bezochte hotspots leveren immers niet altijd de beste kwaliteit, waardoor het eigen 4G-internet vaak sneller is. Gelukkig wordt ook voor dat probleem aan oplossingen gewerkt.