De Belgische militaire inlichtingendienst wil het dataverkeer bespioneren. “Wij moeten dezelfde capaciteiten hebben als het buitenland’, klinkt het.

shutterstock_180687500

De Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid (ADIV), een onderdeel van de Belgische Defensie, wil ’s lands grote datakabels gaan afluisteren. Dat vertelt generaal Eddy Testelmans in een gesprek met De Standaard. “Over tien jaar zal tachtig procent van alle communicatie langs glasvezelkabels lopen”, voorspelt de generaal in de krant. Dat de ADIV wil weten wat er allemaal door de kabels loopt, is dan ook niet onlogisch.

Transparantie

Afluisteren en bespioneren is essentieel om de veiligheid van een staat te waarborgen, al is een degelijk wettelijk kader alsook transparant toezicht onontbeerlijk. Dat bewezen Snowden en de Amerikaanse NSA samen met de Britse inlichtingendienst GCHQ. Die laatste kijkt al naar de grote optische glasvezelkabels wanneer die Engeland binnenkomen en de NSA, die lijkt naar alles te kijken.

Concreet is het plan van Testelmans voorlopig echter niet. Hoewel Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) het plan steunt, lijkt een wettelijk kader nog veraf. De Belgische inlichtingendienst en de staatsveiligheid hebben wel de terechte reputatie van strak gereguleerd te worden door de rechtbank en het Comité I, en dat haalt ook Testelmans aan. Volgens hem is het onmogelijk dat zijn plan tot ontsporing leidt, al zijn dat woorden die volgens ons, met de internationale spionageschandalen in het achterhoofd, een beetje meer duiding vereisen.

Weinig concreet

We vroegen het Comité I naar meer uitleg over controlemechanismen die NSA-praktijken moeten tegengaan, maar het officiële statement luidde daar dat er voorlopig geen commentaar over het onderwerp wordt gegeven. ADIV zelf gaf niet thuis maar het kabinet van de Minister van Landsverdediging was wel bereikbaar voor commentaar. “Wij vinden dat onze inlichtingendienst exact dezelfde mogelijkheden moet hebben als de buitenlandse diensten”, klinkt het daar. “Zoals steeds zullen alle acties onderworpen worden aan interne controlemechanismes en verlopen onder toezicht van het Comité I.”

De woordvoerder voegt daar aan toe dat het plan van de generaal nog in een erg vroeg stadium zit. Concreet is er dus nog niets beslist. Gelukkig zijn de Belgische en Europese normen inzake privacy eerder strikt, zodat we voorlopig niet meteen moeten vrezen voor grootschalige misbruiken van deze of gene dienst. Dat gezegd zijnde dienen plannen voor surveillance altijd met argusogen bekeken te worden.