Het certificaat moet de wildgroei aan nationale keurmerken vervangen. Momenteel hebben al 12 landen zich aangesloten.


Bedoeling is dat Safe.shop op korte termijn wereldwijd wordt geadopteerd als keurmerk voor een betrouwbare webshop. Het moet bezoekers meer vertrouwen geven om een webshop uit te proberen wanneer ze er voor de eerste keer gebruik van maken.

Nationale grenzen

Het kenteken is een initiatief van de Ecommerce Foundation. De organisatie heeft al 12 landen weten te overtuigen om erop in te tekenen: Brazilië, China, Duitsland, IJsland, Japan, Kroatië, Maleisië, Nederland, Roemenië, Rusland, Senegal en Zwitserland.

Met het globale merk wil de organisatie een anker bieden in een sector die op korte tijd een sterke groei doormaakte. Volgens de Foundation zijn er op dit moment meer dan 300 verschillende e-commerce-certificaten te verkrijgen. Die keurmerken zijn meestal nationaal georganiseerd en focussen zich op één of meerdere aspecten, zoals betrouwbaarheid, veiligheid, compliance of anti-namaakbeleid. Een kleine webshop stuit vaak op die nationale beperkingen als het over de grens heen zijn producten wil aanbieden. Het overkoepelende merk Safe.shop moet daar een mouw aan passen.


“We zijn niet van plan om een keurmerk van nul op te bouwen. Er zijn veel nationale retail- en ecommerce-associaties en keurmerken die een betrouwbaar certificaat uitbrengen”, zegt directeur Jorij Abraham. “Zij hebben de kennis van de lokale markt en kunnen de lokale webwinkels en retailers veel beter bedienen dan een centrale organisatie. Samenwerken met lokale keurmerk-partners stelt ons dan ook in staat om de kracht van het lokale merk te gebruiken en om samen een globaal trustlogo te bouwen.”

Tegen volgend jaar wil de Ecommerce Foundation het aantal leden van Safe.shop verdubbeld hebben. Het is onder andere in overleg met Canada, Frankrijk, Mexico, Spanje, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de VS.


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.