Nieuws

Waarom kunnen we Flash niet gewoon dood verklaren?

Adobe Flash ligt weer onder vuur nadat verschillende kwetsbaarheden aan het licht werden gebracht. Waarom blijven we vasthouden aan de lekke software?

De recente aanval op de servers van het Italiaanse beveiligingsbedrijf Hacking Team, heeft een onbedoeld slachtoffer gemaakt: Adobe Flash. Tussen de 400 GB aan gelekte bedrijfsdata, zaten onder meer ook documenten die verschillende lekken in de veelgebruikte plug-in beschrijven.

Dat Flash niet de meest waterdichte software is, is een publiek geheim. De plug-in is een geliefd instrument voor hackers om zich via een exploit toegang te verschaffen tot een systeem en de controle over te nemen. Adobe rolt op regelmatige basis patches uit om de gaten te dichten, alleen dit jaar al meer dan een dozijn, maar de recente lekken doen de discussie over de bestaansredenen van de software opnieuw oplaaien.

Alex Stamos, hoofd beveiliging bij Facebook, stuurde zondag een tweet de wereld in waarin hij zich openlijk afvraagt of het geen tijd wordt om Flash ten dode op te schijven. Een vraag die in 2010 ook al gesteld werd door wijlen Steve Jobs. Apple maakte toen al de beslissing om Flash te verbannen van iOS en de software ook niet langer standaard te installeren op Mac OS.

https://twitter.com/alexstamos/status/620306643360706561

Flash was ooit de standaard voor websites om multimediale content, zoals spelletjes en video’s, aan te bieden in de browser. Tegenwoordig is daar geen plug-in meer voor nodig, dankzij de ontwikkeling van HTML5. Daarmee kan multimedia zonder plug-in worden afgespeeld in de browser. Dezer dagen valt Flash dan ook steeds meer in ongenade bij de grote internetbedrijven.

Youtube heeft Flash al volledig laten vallen, Google Chrome blokkeert onbelangrijke Flash-elementen automatisch en ook Mozilla heeft in nasleep van de recente onthullingen besloten om Flash standaard in Firefox uit te schakelen. Zelfs Adobe voelde de bui al hangen en is in 2011 gestopt met de ontwikkeling van Flash voor mobiel.

Het belang van Flash neemt dus af, maar toch kunnen we de software nog niet zomaar ten dode opschrijven. De plug-in is weliswaar niet langer noodzakelijk voor het afspelen van multimedia op het web, maar veel websites doen er wel nog altijd beroep op. Volgens HTTP Archive maakt nog 23 procent van de 483.000 webpagina’s die het trackt, gebruik van Flash. Adobe zelf spreekt over een totaal van 110 miljoen websites. Flash blijft dus nog altijd cruciaal voor de goede werking van een significant deel van het internet.

Stamos pleit daarom voor het vastleggen van een uitstapdatum waarop het hele ecosysteem Flash gezamenlijk de rug toekeert, zelfs al is dat pas binnen anderhalf jaar of later. Alleen op die manier zijn ontwikkelaars genoodzaakt om hun websites aan te passen en kan Flash voorgoed worden herleid tot een relikwie van het verleden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business