Nieuws

Europa verbiedt geoblocking

De EU verbiedt geoblocking. Hierdoor kan je producten kopen bij goedkopere websites, ongeacht de herkomst van de online winkel.

Het Europese Parlement heeft een nieuwe wetgeving goedgekeurd die moet voorkomen dat Europeanen de toegang tot een website in een ander land wordt geweigerd. Vanaf eind volgend jaar kan je producten kopen op websites die zich in eender welk Europees land bevinden. De EU hoopt dat deze wetgeving e-commerce een boost kan geven voor zowel consumenten als ondernemingen.

Geoblocking

In de nieuwe wetgeving worden drie specifieke situaties gespecifieerd. In de eerste plaats is de wetgeving van toepassing op de verkoop van goederen zonder fysieke levering. Stel dat je een goedkope koelkast vindt op een Duitse website. Je mag dit toestel aankopen, maar moet dit zelf afhalen bij het bedrijf, of zelf vervoer voorzien.

Verder spreekt de wetgeving over de verkoop van diensten. Je wilt een hostingdienst gebruiken van een bedrijf uit een ander Europees land. Je hebt het recht om deze service aan te schaffen, zonder dat je extra kosten moet betalen ten opzichte van een lokale klant.

Ten slotte spreekt de EU over de verkoop van diensten die op een specifieke fysieke locatie worden aangeboden. Als voorbeeld haalt het Europese Parlement de verkoop van pretparktickets aan. Je kan deze tickets zonder problemen van een andere website halen wanneer deze goedkoper zijn.

Uitzonderingen

De regelgeving verplicht bedrijven niet om dezelfde prijzen te vragen op verschillende websites. Nu heb je regelmatig dat een .be-website een andere prijs vraagt dan bijvoorbeeld een .nl-website van hetzelfde bedrijf. De EU verbiedt deze schommelingen niet. Wel verplicht het parlement dat je je aankopen kan doen op eender welke website. Hierdoor zullen de prijsschommelingen hoogstwaarschijnlijk vanzelf verdwijnen.

De wetgeving is niet van toepassing op audiovisueel materiaal. Alle producten die beschermd zijn door het auteursrecht vallen onder een andere wetgeving, die in de loop van 2018 van kracht wordt. Onder andere Netflix en Spotify hoeven zich dus niet aan de nieuwe regels te houden.


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business