Nieuws, slider

Belgische overheid wil brievenbus moderniseren

Krijgen we binnenkort een grotere brievenbus? De Belgische overheid plant om de wettelijke voorschriften opnieuw onder de loep te nemen.

Het Belgisch Insitituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft een voorstel uitgestuurd om de huidige wetsvoorschiften rond de brievenbus te herbekijken, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De overheidsinstantie vindt het tijd om na te gaan of modernisering aangewezen is. Alle betrokken partijen worden gevraagd om rond de tafel te gaan zitten.

De opmars van pakjes

Het BIPT hoopt dat een aanpassing kan “tegemoetkomen aan het sterk wijzigende postale landschap, waar naast een dalende volume van brievenpost een significant stijgende trend zichtbaar is bij de postpakketten.” Het BIPT zelf kan geen beslissingen doorvoeren, dat moet de federale regering doen.

In 2007 werden de voorschriften rond de brievenbus voor het laatst gewijzigd. Momenteel is het de regel dat de gleuf van een brievenbus minstens 23 cm lang moet zijn en 3 cm hoog. De opkomst van de e-commerce heeft echter voor een belangrijke verschuiving gezorgd in de levering van post, wat het BIPT al aanstipt. Er worden meer pakjes geleverd, en deze kunnen vaak niet door de gleuf van een brievenbus. Een significant deel moet na het aanbieden door de postbode door de ontvanger zelf nog worden afgehaald. De trend zorgde voor de uitbreiding van het postpuntennetwerk en het ontstaan van pakjesautomaten zoals Cubee.

“Voorbarig”

Het voorstel van BIPT is nog maar een eerste aanzet. De woordvoerder van Minister Alexander De Croo, bevoegd voor Telecom en Post, stelt dat een aanpassing van de brievenbus er nog niet voor meteen inzit. “De denkronde moet nog beginnen. We vinden het wel al heel goed dat het BIPT in overleg gaat met alle betrokkenen: de producenten, de consumenten, de overheden, de aanbieders. De e-commerce heeft het landschap nu eenmaal gewijzigd. Maar het is te voorbarig om nu al te zeggen dat de opening van de brievenbus groter moet.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business