Koning Amazon innoveert, andere supermarktketens volgen. Binnenkort kan je in de Spar contactloos betalen met je smartphone, zonder dat je langs de kassa moet.


Het is een kwestie van tijd vooraleer ‘een Amazonneke doen’ een stekje zal krijgen in woordenboeken. Na de eerste Amazon Go-winkel wagen ook enkele supermarkten bij ons zich aan een kassaloze supermarkt. Deze zomer opent Albert Heijn zijn eerste ‘futuristische winkel’ in Amsterdam en ook Spar heeft plannen om die ellenlange kassarijen naar het verleden te verbannen.

Experiment

Het meest vervelende aspect bij winkelen wil Spar zo overboord gooien. De supermarktketen wil een app introduceren waarmee klanten hun boodschappen kunnen scannen en nadien afrekenen via hun smartphone. Zo is het niet meer nodig om nog even langs de kassa te gaan. Op de app zullen klanten hun digitaal kassabonnetje kunnen zien en hun huidige totaalbedrag raadplegen.

Voor de ontwikkeling van de applicatie klopte de keten aan bij Retail Partners Colruyt Group, waaronder de Belgische Spar-winkels vallen. De zelfstandigentak van Colruyt Group slaat de handen in elkaar met het Amerikaanse bedrijf FutureProof Retail. De app zal in het voorjaar van dit jaar worden uitgetest in een aantal pilootwinkels van Spar. “We geloven steevast in innovatie”, vertelt directeur Dirk Depoorter aan Retail Detail. “We zijn overtuigd dat deze app een meerwaarde zal betekenen voor onze klanten, omdat ze zo minder tijd verliezen in de winkel.”


Amazon Go

Vorige maand opende Amazon zijn ‘winkel van de toekomst’. De Amazon Go lijkt in elk opzicht op een doorsnee supermarkt, maar weet één van de grootste pijnpunten te omzeilen: de kassa. In Amazon Go lopen klanten binnen en buiten zonder langs een wachtrij of self-checkout te passeren. Eventuele aankopen worden automatisch aangerekend via de Amazon Go-app. Twinkle-hoofdredacteur Karen Gijsbrechts voorspelde dat het voorbeeld van Amazon snel navolging zou krijgen, maar het kassaloos winkelconcept krijgt sneller gestalte in België dan verwacht.