De Amerikaanse progressieve senator Bernie Sanders heeft het niet zo begrepen op de grootste techmiljardairs van zijn thuisland.

Sanders voert al een tijdje campagne tegen wat hij benoemt als onmenselijke sociale toestanden bij Amazon. Voorbeelden daarvan zouden een lage verloning en de te hoge werkdruk zijn.

Amazon sloeg daar aanvankelijk nog tegen terug door werknemers in te schakelen die op sociale media vertelden hoe fantastisch het wel niet is om voor Amazon te werken. Dat klonk bij velen iets te ongeloofwaardig in de oren, waardoor het charmeoffensief van Amazon dus mislukte en de roep om meer sociale rechtvaardigheid steeds luider begon te klinken.

Amazon bezweek onder de sociale druk en heeft toegezegd om zijn werknemers een minimumloon van 15 dollar, oftewel 13 euro per uur uit te keren, wat resulteert in een jaarloon van 31.200 dollar, oftewel 272.481 euro, op basis van een 40-uren werkweek. Dat is al aanzienlijk meer dan het voorgaande jaarloon van een Amazon-werknemer, dat op 244,500 euro geijkt stond. De nieuwe Amazon-looneisen gaan vanaf 1 november in.

Amazon-CEO Jeff Bezos laat weten dat hij blij is met de verandering. “We hebben naar onze critici geluisterd, hebben lang nagedacht over wat we wilden doen, en hebben besloten dat we willen leiden. We zijn erg blij met deze verandering.” Bezos liet het niet na om nog even op te merken dat andere concurrenten nu ook maar moesten volgen; “we moedigen onze concurrenten aan in onze voetsporen te treden.”

Maar niet alleen in de Verenigde Staten, ook iets dichter bij huis; in het Verenigd Koninkrijk, besloot de technologiegigant om zijn miminumlonen op te trekken. Het bedrijf liet weten dat het Britse minimumloon vanaf nu 9,50 pond (11 euro) zou zijn in plaats van 8,50 pond (10 euro).

Als het goed is, zegt Sanders het ook. De Amerikaanse senator loofde de beslissing van Amazon en merkte fijntjes op dat er nu “geen enkele reden was waarom andere lucratieve ondernemingen ook niet in hun voetsporen zouden kunnen treden.”

“Wat de heer Bezos vandaag heeft gedaan is niet alleen enorm belangrijk voor de honderdduizenden werknemers van Amazon, maar kan ook een sterke impact over de hele wereld hebben. Ik dring erop aan dat bedrijfsleiders over de hele wereld het voorbeeld van de heer Bezos volgen”, aldus Bernie Sanders.

Alhoewel het minimumloon optrekken zeker een stap in de goede richting was, is er zeker nog werk aan de (web)winkel. Zo lieten verschillende werknemers zich al uit over de draconische productiviteitsdoelen en maatregelen wanneer die niet gehaald worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here