Intel weerspreekt dat problemen 10nm doorvloeien naar het 7nm procedé

Intel lijkt veel moeilijkheden voor zijn kiezen te krijgen met het nieuwe 10nm procedé dat maar niet af lijkt te komen. Aandeelhouders beginnen zich nu ook zorgen te maken over Intel’s aanstaande 7nm procedé.

Inmiddels wachten we al een lange tijd op de onthulling van Intel’s 10nm procedé. Intel publiceert telkens zoethoudertjes, en bij elke nieuwe generatie processor komt er weer een plusje achter het 14nm procedé. De aandeelhouders beginnen zich nu echter zorgen te maken over de ontwikkeling van het 10nm, en het daaropvolgende 7nm procedé. Deze zorgen hebben de aandeelhouders uitgesproken tijdens een van de algemene vergaderingen van aandeelhouders.

10nm procedé

Al blijft het moeilijk om te zeggen wat 10nm precies is, aangezien elk bedrijf met de maten lijkt te spelen, Intel heeft het nog niet voor elkaar. Met de Cannon Lake wilt het bedrijf haar eerste intrede doen met het nieuwe procedé. Intel lijkt echter te stuiten op grote productieproblemen, veel wafers zouden een te lage opbrengst geven, veel lager dan nodig zou zijn om economisch verantwoord te kunnen produceren. Daarnaast krijgt het bedrijf te weinig opbrengst om daadwerkelijk processorseries op de markt te kunnen brengen.

[related_article id=”224161″]

Aandeelhouders zijn enorm geschokt, gezien verwacht wordt dat AMD al in 2019 7nm chips gaat leveren aan de markt van datacentrums. Dit is de markt waarbij voor Intel ongeveer de helft van de omzet te behalen valt, gezien de bijna-monopolie van het bedrijf op de servermarkt. Aandeelhouders verwachten dat Intel, tegen de tijd dat AMD met 7nm komt, nog zit te knutselen aan haar 14- en 10nm procedé.

Versnelling 7nm procedé

Intel werpt de problemen die aandeelhouders aankaarten weg. Intel-ceo Brian Krzanich claimt dat de problemen van 10nm zich niet voor zullen doen bij het nieuwe 7nm procedé. Het nieuwe 7nm procedé wordt namelijk met nieuwe euv-machines gemaakt, deze machines maken het makkelijker om kleine structuren aan te brengen.

Verder geeft Krzanich aan dat Intel met het 10nm procedé een grotere verkleining heeft gedaan dan bij eerdere verkleiningen. Het gaat normaliter namelijk om een verkleining van de factor 2.4, bij de verkleining tussen 10- en 7nm gaat het om een verkleining van de factor 2.7. Ook waren de eisen voor dichtheid, prestaties en verbruik bij het 10nm procedé hoger dan dat ze zullen liggen bij het 7nm procedé.

Als laatste verwierp Krzanich nog de aanstaande problemen voor de servermarkt. Hij geeft aan dat het hun eigen 14nm procedé zo geavanceerd is dat het bedrijf alsnog hogere efficiëntie en prestaties zou kunnen bieden vergeleken met AMD’s tegenhanger.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business