Nieuws

Belgische inlichtingendiensten gaan proactief social media screenen

Voor digitale detectives zijn social media zoals Facebook en Twitter een godsgeschenk. Social media bevat namelijk een schat aan informatie en dat is ook de Belgische Staatsveiligheid niet ontgaan.

De Standaard meldt dat de Staatsveiligheid, militaire Adiv en federale politie vanaf nu diepgaande screening op social media kunnen doen. Dankzij nieuwe software is het makkelijker dan ooit om social media af te schuimen naar relevante informatie. “In essentie doet dit programma hetzelfde als wat onze mensen handmatig doen: het verkeer op sociale media filteren en daaruit informatie halen. Nu kan dit geautomatiseerd en op grote schaal”, aldus Ingrid Van Daele van de Staatsveiligheid.

Wanneer er plots veel gepraat wordt over een bepaald onderwerp (wat in het vakjargon ‘chatter’ wordt genoemd), ontvangen de instanties een melding. Van Daele geeft het voorbeeld van de opeising bij aanslagen. Doordat ze snel zien wie wat zegt kunnen de bevoegde instanties sneller schakelen. Zo zou er bijvoorbeeld sneller kunnen worden opgetreden bij radicalisering, dat tegenwoordig vaak via social media gebeurt.

Naast social media gaat de krachtige software nog veel dieper. Zo kan het namelijk ook het ‘deep web’ en ‘dark web’ afschuimen op zoek naar informatie. Websites die niet zichtbaar zijn in zoekmachines (deep web) of zelfs enkel toegankelijk zijn via bepaalde software (dark web) kunnen zo ook geanalyseerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business