fake news troll

Uit een onderzoek van de Nederlandse krant NRC blijkt dat Russische internettrollen heel wat Nederlandstalige tweets hebben verspreid om zo het publieke debat te beïnvloeden. Zo werden er onder andere islamkritische tweets verspreid op de dag van de aanslagen te Brussel en oproepen om op Geert Wilders te stemmen.

Ingrid Van Daele, woordvoerster van de Staatsveiligheid, heeft aan De Standaard bevestigd dat er maatregelen zullen worden genomen tegen de Russische internetrollen. Concreet willen ze tegengaan dat de trollen zich kunnen mengen in de verkiezingen van 2019.

“Over de inhoud ervan kunnen we nog weinig meedelen. Maar we zullen over die specifieke dreiging van beïnvloeding van de verkiezingen overleggen met de militaire Veiligheidsdienst (Adiv) en het Centrum voor Cyberbeveiliging (CCB). We hebben sinds kort nieuwe performante tools om dieper te zoeken op Twitter, Instagram en Facebook (DS 9 juli). Die  moeten ons ook helpen om dergelijke beïnvloeding te detecteren en tegen te gaan”, aldus Van Daele tegenover De Standaard. De tool waarover ze spreekt is reeds sinds vorige week actief om onder andere radicalisering op te sporen.

Over de inhoud van hun plan kunnen ze voorlopig niets kwijt. Volgens De Morgen zou het vooral gaan om sensibilisering om zo de mensen op de hoogte te brengen van valse informatie op sociale media. “De nationale inlichtingendiensten kunnen bijvoorbeeld via hun communicatiekanalen een aantal best practices uitwisselen”, zegt Mattelaer tegen De Morgen. “Zo kunnen ze elkaar tonen wat er goed werkt.”

Gerelateerde artikelen

Russische internettrollen proberen publieke debat te verstoren

Op Twitter zijn heel wat accounts opgedoken die volgens onderzoek van NRC verbonden zijn met de 'trollenfabriek' Internet Research Agency (IRA) te Sint-Petersburg.