Nieuws

Intel’s nieuwe 660P QLC-NAND SDD kost slechts twintig cent per GB

Intel lijkt vooralsnog een van de eerste te zijn met een QLC-3D-NAND SSD, welke tevens enorm lage prijzen toont van slechts 20 cent per GB, vergelijkbaar met een SATA-SSD.

SSD’s vertonen de afgelopen jaren al behoorlijke prijsdalingen, ondanks de hoge vraag blijven de ontwikkelingskosten en productiekosten van SSD’s dalen. Sinds een paar jaar wordt in veel SSD’s gebruik gemaakt van zogenaamd 3D-TLC (Triple Level Cells). In deze SSD’s kan je 3 bits per cel opslaan, nu staat de opvolger inmiddels al in de wacht: QLC, ofwel Quattro Level Cells. Intel gaat nu, net als fabrikanten zoals Samsung, gebruik maken van het nieuwe QLC-geheugen.

 

De kosten dalen echter niet enkel op dat terrein. Geheugenchips bestaan uit verschillende lagen om data in op te slaan. Meer lagen betekent simpelweg meer geheugen in dezelfde form factor. Intel gebruikt daar momenteel 64-laags geheugen voor, wat de afgelopen jaren kosten behoorlijk heeft weten te drukken. 96-laags QLC NAND-geheugen is al onderweg, en de verwachting is dan ook dat de kosten hiermee nog verder gedrukt worden.

Intel 660P NVMe SSD

Volgens Computerbase heeft Intel de eerste SSD met de nieuwe geheugensoort op de markt gebracht, en ligt de prijs op zo’n 20 cent per GB. Er zullen drie varianten van de NVMe PCIe SSD op de markt komen, in de vorm van een 512-, 1024-, en een 2048GB variant. Als de prijzen van de webshops kloppen dan zal de 512GB variant in de winkel komen te liggen voor 144 euro.

Beeld: wgpholdings

Qua prijs is dat vergelijkbaar met een SATA-SSD, maar prestaties is dit totaal niet het geval. De SSD biedt namelijk sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 1800 en 1100 MB/s, al is dat afhankelijk van de opslagcapaciteit. Er zijn PCIe SSD’s welke hogere snelheden bieden via PCIe 3.0 x4, het protocol welke deze SSD ondersteund, maar de prijs ligt dan ook een stuk lager.

Beschikbaarheid

Computerbase geeft aan dat er qua beschikbaarheid van de SSD’s momenteel nog geen informatie naar buiten is gekomen. Gezien webshops de SSD echter in het assortiment opnemen zal dit niet al te lang meer gaan duren naar onze verwachting.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business