Nieuws

Qualcomm Wear 3100 SoC is nog altijd gebaseerd op Cortex-A7 cores maar is toch zuiniger

Qualcomm bracht in 2016 de eerste smartwatch uit, de Wear 2100 gebaseerd op de Snapdragon 400-SoC. De Cortex-A7 cores zijn gebleven bij het Wear 3100-platform, maar toch heeft Qualcomm de processor zuiniger weten te maken.

Het is inmiddels 2018 en daarmee ruim twee jaar nadat Qualcomm voor het laatst een nieuwe processor voor smartwatches op de markt bracht. De huidige Wear 2100, die in vrijwel alle smartwatches gebruikt wordt, stamt namelijk nog af uit februari 2016. Maandag kwam Qualcomm dan ook eindelijk met een opvolger, niet al te verassend heet deze de Wear 3100. De focus bij de nieuwe SoC zou nu vooral liggen bij het zuiniger maken van de chips om de batterijduur van smartwatches te verlengen.

Een opvallende keuze heeft Qualcomm duidelijk wel gemaakt, de chip maakt namelijk nog altijd gebruik van de ARM Cortex-A7 cores. Deze cores werden in 2011 ontwikkeld op het 28nm procedé en lopen daarmee ver achter in prestaties, maar ook het stroomverbruik: de keuze voor een ander core-design van ARM zou mogelijk ook kunnen helpen in het verlagen van stroomverbruik. Qualcomm heeft echter een andere weg gekozen, er zit nu namelijk een QCC1110 co-processor in om het stroomverbruik te verlagen.

Co-processor

Een co-processor in de vorm van de QCC1110 is vele malen zuiniger vergeleken met de applicatieprocessor die in vorige chips altijd aangesproken moest worden, tot wel 20 keer zuiniger, zo geeft Qualcomm aan. Het is namelijk zo dat de Cortex-A7 cores niet aangesproken worden in stand-by modus waarbij bijvoorbeeld enkel tijd wordt weergegeven. Qualcomm heeft ook de DSP aan boord van de Wear 3100 SoC verder ontwikkeld om het stroomverbruik te verlagen tijdens het gebruik van stemcommando’s, het afspelen van muziek en het navigeren naar je eindbestemming.

Een andere vernieuwing bij de SoC is dat voortaan fabrikanten van de smartwatches ook zelf alle benodigde code voor de sensoren kunnen schrijven. Voorheen waren de fabrikanten daarbij afhankelijk van Qualcomm, wat dit precies gaat betekenen voor de ontwikkelingsfase van smartwatches, en of het nog voordelen op zal leveren voor consumenten, is niet bekend.

Fossil, Louis Vuitton en Montblanc

Het zal niemand mogen verrassen dat Fossil, Louis Vuitton en Montblanc weer beginnen met de ontwikkeling van nieuwe smartwatches met het Wear 3100-platform. De ‘echte’ technologiefabrikanten als LG en Asus zijn de afgelopen jaren voorzichtig van de Wear OS-markt verdwenen. Samsung heeft daarnaast geen Wear OS-smartwatches. Enkel Huawei heeft momenteel nog een aantal Wear OS-smartwatches, al is het daarbij de vraag of en wanneer een nieuwe smartwatch beschikbaar komt.

Op elk gebied brengt de Qualcomm Wear 3100 grote verbeteringen in het stroomverbruik om zo het uithoudingsvermogen sterk te verbeteren. Dit is gebaseerd op een smartwatch met een 340 mAh batterij.

De drie merken die als eerste werden genoemd brengen echter wel voldoende diversiteit naar de markt van smartwatches. Alle drie de merken waren voorheen fabrikanten van enkel ‘standaard’ horloges, maar hebben nu ook smartwatches meegenomen. Vooral de Fossil Group heeft al jaren een berg aan smartwatches, haast elk merk binnen het portfolio heeft wel één of meerdere smartwatches.

mobielqualcommsmartwatchesWear 3100Wear OS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals