Razer heeft een nieuwe lijn van headsets gericht op gamers. De Nari Ultimate biedt onder andere haptische feedback van Lofelt, maar ook THX’s Spatial Audio, daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Razer is mogelijk een van de meest bekende merken als het gaat om headsets voor bij het gamen. Het bedrijf weet heel duidelijk de focus te leggen op gamen, waar veel andere merken zich tegelijkertijd ook nog veel proberen te mengen in optimalisaties voor films en muziek. Met de Razer Nari Ultimate krijg je daarbij de standaard Razer-ervaring, dit straalt ook door naar het design, maar er zijn tevens twee functies aanwezig die je niet vaak op een headset terugziet: haptische feedback en THX Spatial Audio.

Om te beginnen met de haptische feedback. Dit is ontwikkeld in samenwerking met Lofelt om een betere game ervaring te bieden. Geluidssignalen worden in realtime omgezet naar haptische feedback met de Razer HyperSense trilmotoren. Razer zegt dat het zeer accuraat trillingen van beide kanten over kan laten gaan om het stereo-effect van de headset te versterken. Ook geeft het een realistischere ervaring tijdens het gamen, je lichaam voelt namelijk meer van wat er in het spel plaatsvindt. Hoe het in de praktijk werkt, is altijd nog maar afwachten, het idee klinkt naar mijns inziens in elk geval als een goede toevoeging voor de meeste gamers.

THX Spatial Audio

Een functie die hand-in-hand gaat met Razers HyperSense is THX’s Spatial Audio. Niet veel headsets maken nog gebruik van deze technologie. Razer was de eerste om het te gebruiken in zijn Kraken Tournament Edition headset. Dat komt deels omdat het vrij nieuw is, maar ook omdat het enkel is ontwikkeld voor gamers. Met THX Spatial Audio kan de headset berekenen waar je naar kijkt, en het geluid daarop afstemmen. Net als wanneer het geluid dat je hoort in het echte leven verandert als je een andere richting uit kijkt.

De drie verschillende varianten van de Razer Nari, van links naar rechts: Nari Ultimate, Nari & Nari Essential.

Razer weet in de Nari Ultimate twee functies te bundelen die elkaar weten te complimenteren. Enerzijds krijgt de gebruiker haptische feedback voor geluiden in de omgeving om ook het algehele bewustzijn van de gamer tijdens de game te verhogen. Daarnaast zorgt THX Spatial Audio ervoor dat de geluidservaring beter past bij het bewustzijn dat Razers HyperSense weet toe te voegen. Dat komt echter wel met een prijskaartje, de Nari Ultimate heeft een adviesprijs van 199 euro meegekregen. Ook is er de Razer Nari, deze mist de haptische feedback van Lofelt, maar bespaart je tegelijkertijd 50 euro. Ook is er de Razer Nari Essential, al mist deze alle speciale functies, inclusief de microfoon die niet uitsteekt tijdens het gamen en RGB-verlichting. Deze is dan ook wel weer 50 euro goedkoper en kost ‘slechts’ 99 euro.