Apple Macbook Pro - AMD Radeon PRO AMD Vega 16 GPU

Het Apple-evenement was niet afgelopen na het aankondigen van de Apple Macbook Air, Mac Mini en de iPad Pro. AMD en Apple hadden nog wat te melden over nieuwe AMD Vega grafische opties voor de Macbook Pro.

Naast dat Apple recentelijk de Macbook Air, Mac Mini en een vernieuwde iPad Pro heeft gelanceerd, ging het ook nog in op een nieuwe optie voor de Macbook Pro. Om precies te zijn, gaat het om een stel nieuwe grafische opties van AMD die vanaf november beschikbaar komen. De productpagina van de twee GPU’s werd precies tijdens het event van Apple online gezet, er is dus tot op zekere hoogte een kans dat de gpu’s vooral zijn ontwikkeld voor het gebruik in Apples Macbook, al lijkt het introductiefilmpje van AMD hier niet direct op te wijzen. Om precies te zijn, gaat het om de AMD Vega 16- en 20 gpu’s.

Apple en AMD houden nog veel over de grafische opties geheim, een lijst met specificaties van de Vega 16 en 20 is er dan ook nog niet. Wel is bekend dat de twee gpu’s uit de Radeon Pro-serie van AMD uit de fabriek zullen rollen met 4 GB HMB2-geheugen, een geheugenvariant die nog een stuk vlotter is dan het veelgebruikte GDDR-videogeheugen. Verder zullen de gpu’s waarschijnlijk beschikken over 16- en 20 “Compute Units” voor de Vega 16 en Vega 20 respectievelijk – dit heeft AMD ook precies zo geregeld met de becijfering voor de Vega-serie van desktop en mobiele gpu’s. Dat is een mooi bruggetje naar het gebruiksdoel van deze gpu, dat ligt volgens AMD namelijk vooral op creatieve applicaties. Toch beperkt de chipfabrikant zich niet tot de creatieve applicaties, het promofilmpje toont ook de mogelijkheden om met de gpu’s te gaan gamen.

Pas vanaf eind november

Vooralsnog is de AMD Radeon Pro 560X de krachtigste gpu voor de Macbook Pro, dit zal het geval zijn tot aan 15 november. Vanaf dat moment komen de twee opties voor de zwaarste gpu’s ook in de Benelux beschikbaar – hoeveel het ‘grapje’ mag gaan kosten is nog niet bekend. Reken maar op een forse opslag bovenop de 3.299 euro voor de basis van het model waarin de gpu’s beschikbaar komen, al met al dus niet echt een laptop waarmee je gaat gamen – ondanks dat het mogelijk is.


Update 15 november: Sinds woensdag zijn de prijzen zichtbaar op de website van Apple voor de nieuwe grafische opties. Deze opties zijn enkel beschikbaar in de versie van de Macbook Pro die begint bij een adviesprijs van 3.299 euro. Mits je een upgrade wil doen naar de AMD Radeon Pro Vega 16 dan kost dat je 300 euro, een volgende stap naar de Vega 20 kost je ‘slechts’ 120 euro extra. Daardoor betaal je vanaf heden 8.379 euro voor de duurste 15-inch Macbook Pro (Intel Core i9, 32 GB RAM, 4 TB SSD en de AMD Radeon Pro Vega 20 gpu).