Nieuws

Trump zet meer druk achter importheffingen: Apple moet er mogelijk ook aan geloven

Met Trump aan de leiding in de Verenigde Staten zet hij zijn voorbereidingen voor een handelsoorlog gerust verder. Ditmaal zet hij in op smartphones en laptops, onder andere Apple wordt onder vuur genomen.

Sinds de komst van Trump naar het Witte Huis, en daarmee de overwinning voor de Republikeinen, zijn de Verenigde Staten een ‘handelsoorlog’ aan het opzetten. Zo heeft Trump besloten om op materialen uit China extra importheffingen te voeren. Op deze manier wil de president zijn land beschermen tegen de goedkopere productie in landen zoals China, en de banen redden die er in zijn land verloren gaan door de productie in het ‘lagelonenland’. Eerder werden al veel goederen zoals televisies onder de importheffingen geschaard, maar smartphones en laptops bleven nog altijd buiten schot. Een nieuw interview met The Wall Street Journal wijst uit dat dit mogelijk niet zo zal blijven op de langere termijn.

Tijdens het interview blijkt dat Trump van plan is om meer druk te zetten op bedrijven zoals Apple om snel de productie naar de Verenigde Staten te verhuizen. Deze druk zal veroorzaakt worden door een hoge importheffing van tien procent, in de praktijk zou dat ervoor kunnen zorgen dat de iPhones ook daadwerkelijk tien procent duurder gaan worden in de Verenigde Staten. Apple zou tegelijkertijd ook een deel van zijn omzet in kunnen zetten om de importheffingen minder op te laten vallen voor de klanten, al zal dat snel pijnlijk worden, ook vooral de winstcijfers van het bedrijf. Natuurlijk zal niet alleen Apple slachtoffer zijn van de nieuwe importheffingen, dit zal in principe alle merken gaan treffen die smartphones en/of laptops verkopen in het land.

Verplaatsen productie naar de VS

Trump noemt wel een manier voor fabrikanten om de importheffingen te vermijden; als Apple bijvoorbeeld zijn volledige productie naar de VS verschuift, dan zijn de importheffingen verleden tijd. Een groot nadeel is dat het merk in de Verenigde Staten geen partner heeft om de smartphones te laten produceren; Foxconn heeft in de Verenigde Staten geen grootschalige fabrieken om de iPhone te laten produceren, dat geldt ook voor Samsung, of HP voor bijvoorbeeld laptops. De kans dat alle bedrijven een uitbreiding naar de Verenigde Staten uit gaan voeren is vrij klein, naast dat een verplaatsing van de productie een langdradig, maar vooral ook een duur proces is, liggen de arbeidskosten in de Verenigde Staten ook nog een stuk hoger – dat gaat de consument dan ook nog merken in de portemonnee.

Of het daadwerkelijk zover gaat komen is nog niet duidelijk, de Amerikaanse president heeft over een week gesprekken met de Chinese president Xi Jinping – gesprekken waar dit onderwerp zeker ter sprake gaat komen. Trump heeft veel belang bij goede handel tussen de twee landen, maar vindt dat China niet genoeg open staat voor handel met de Verenigde Staten. Zo zou de VS veel meer goederen ontvangen dan het land naar China toe kan sturen – dat is ook niet heel raar, gezien vrijwel alle elektronische producten hedendaags in India of China geproduceerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business