Xiaomi

Meer megapixels garandeert zeker niet dat de foto’s van betere kwaliteit zijn, maar toch kan het helpen om meer detail op te vangen. Xiaomi gaat deze techniek nu ook toepassen op een aanstaande smartphone.

Megapixels zeggen niks over de kwaliteit van de foto’s, dit heeft meer te doen met de kwaliteit van de sensor, net zoals het formaat van de pixels en de gebruikte lenzen. Xiaomi lijkt zich in elk geval op te maken om een smartphone uit te brengen met een 48 MP-sensor – daarmee overtreft het veel eerdere smartphones die maximaal een 41 MP-camera meekregen, zoals de Nokia Lumia 1020, de welbekende gele telefoon – dat was in elk geval de kleur die vaak op persfoto’s terug te vinden was. Ook Huawei heeft meerdere telefoons met 40 MP-sensoren op de markt, de Huawei Mate 20 Pro en P20 Pro hebben beide dezelfde 40 MP-sensor. Dat Xiaomi dit gaat overtreffen blijkt uit een afbeelding die een directeur van Xiaomi op het Chinese Weibo heeft geplaatst.

Xiaomi 48 MP
Directeur plaatste foto op Weibo

Veel informatie geeft de kleine afbeelding helaas niet over wat het bedrijf nog van plan is, er is enkel te lezen dat er een ’48 MP-camera’ in de telefoon zal zitten. Vermoedelijk zijn de camera’s verticaal op de telefoon geplaatst, het lijkt er namelijk op dat de tekst, net zoals het geval is met de Huawei P20 Pro, verticaal georiënteerd staat op de telefoon. Waarschijnlijk zal Xiaomi de sensor ook op een vergelijkbare manier toepassen – het schieten van een 48 MP-foto is namelijk vrijwel waardeloos, al is het maar omdat de foto’s van een enorm formaat zijn. Mogelijk dat Xiaomi gebruik zal maken van een ‘pixel binning’ om meerdere pixels bijeen te voegen – in principe zou het gevolg kunnen zijn dat er bijvoorbeeld 12 MP-foto’s geschoten worden, en de rest van de pixels dienen voor het toevoegen van details aan de foto of video.

Geen grote keuze uit camerasensoren

Voor bijvoorbeeld 12- en 13 MP-sensoren is er enorm veel keuze uit verschillende camerasensoren voor smartphones van onder andere Samsung en Sony. In het geval van 40 MP-sensoren wordt deze keuze al een stuk kleiner. Gezien de lage vraag naar sensoren met een hogere resolutie… zijn die er simpelweg ook gewoon niet zoveel, en is de keuze voor Xiaomi dus beperkt. Het wil toevallig wel zo zijn dat zowel Samsung als Sony 48 MP-sensoren hebben. Eind oktober kondigde Samsung nog de ISOCELL Bright GM1 aan, en Sony kwam midden dit jaar, in juli, met de IMX586 CMOS-sensor. De twee sensoren lijken enorm veel op elkaar, met allebei 0,8-micron pixels – al zal pixel binning wel helpen om voldoende licht in de sensor te krijgen. Het zal vooralsnog afwachten zijn waar Xiaomi voor gaat kiezen, en met welke andere sensor(en) Xiaomi de 48 MP-camera gaat koppelen.