AT&T

AT&T is zijn klanten aan het misleiden door het tonen van een 5G E-icoontje, smartphones met ondersteuning van 5G-netwerken zijn er immers nog niet.

Vorig jaar werd eindelijk de 5G standaard afgerond door het samenwerkingsverband van de mobiele industrie: 3GPPP. Sindsdien zijn allerlei fabrikanten druk aan het werk om zijn componenten gereed te maken, waaronder de apparatuur benodigd voor zendmasten. Daarnaast heeft Qualcomm zijn eerste 5G-modem gereed die het komende jaar al in dertig apparaten verschijnt. Samsung, Huawei, MediaTek en Intel zullen vermoedelijk op korte termijn ook hun apparatuur klaar hebben om het 5G-tijdperk te betreden. De Amerikaanse provider AT&T heeft zijn klanten nu gefopt door het stellen dat ze zogenaamd gebruikmaken van 5G, terwijl ze in realiteit nog altijd gebruikmaken van 4G+.

AT&T 5G

Ars Technica meldt in zijn berichtgeving dat er bij de Samsung Galaxy S8 Active, LG V30 en V40 een nieuw icoontje verschijnt zodra je verbinding maakt met een 4G-netwerk. In plaats van het bestaande 4G+-icoontje is er nu een 5G E-icoontje terug te vinden. Dit zou gebruikers op het verkeerde been kunnen zetten, ze zijn immers helemaal niet met een 5G-netwerk verbonden. In plaats daarvan wordt er nog altijd verbonden met een 4G-netwerk dat gebruikmaakt van 256QAM en Carrier Aggregration. Deze technieken zorgen voor een sneller netwerk door het bundelen van meerdere 4G-banden, mits de telefoon meerdere banden tot zijn beschikking kan krijgen. Het komt echter niet in de buurt van de theoretische snelheden die 5G moet behalen in de nabije toekomst.

‘Path To 5G’

In vergelijking met de toestand in Europa zijn de Amerikaanse telecomgiganten vaak relatief snel met het uitrollen van een nieuwe netwerktechnologie. Vandaar dat AT&T op zijn website al uitgebreid een ‘Path To 5G’ heeft uitgewerkt. Een vreemde toevoeging aan deze lijst is 5G Evolution, duidelijk een nieuwe naam van AT&T voor zijn 4G+-netwerk. Geheel nieuw is deze ‘misleiding’ van AT&T niet, met de omslag van 3G naar 4G haalde de fabrikant een vergelijkbaar ‘geintje’ uit door 4G te gebruiken als de naam voor zijn HSDPA-netwerk. Iets wat niet vergeten mag worden is dat de telefoons die het 5G E-icoon dragen niet eens ondersteuning bieden voor 5G-netwerken. Al met al is het een keuze die niet erg populair zal zijn, maar dat stop de marketingafdeling van AT&T helaas niet met het hypen van 5G.

Path To 5G AT&T