Nieuws

Chipfabrikant TSMC heeft een moeilijk 2019 in het vooruitzicht

TSMC is wereldwijd een van de grootste fabrikanten voor halfgeleiders. DigiTimes voorspelt dat het een zwaar jaar zal worden voor het Taiwanese bedrijf, met onder andere een lagere vraag vanuit Apple en Nvidia.

Wereldwijd is er maar een relatief klein aantal fabrikanten die daadwerkelijk chips fabriceren. Onder andere AMD, Nvidia en Qualcomm ontwerpen zelf wel chips, maar produceren deze zelf niet. In plaats daarvan kiezen de ‘ontwerpende fabrikanten’ om samen te werken met de fabricerende bedrijven om te besparen op CapEx-investeringen voor fabrieken en machines. TSMC is, samen met GlobalFoundries en Samsung en Intel, onderdeel van de vier grootste fabrikanten van halfgeleiders wereldwijd. 2019 lijkt een moeilijk jaar te worden voor TSMC, de fabrikant zal, volgens Digitimes, last krijgen van de wereldwijd stagnerende economie, maar ook het einde van de Cryptocurrency-hype zal de chipfabrikant dit jaar gaan raken. Toch lijkt het niet alleen maar slecht nieuws, aldus andere analisten, die technologische vooruitgang juist in het voordeel van TSMC zien werken – het zou dus ook nog alle kanten op kunnen gaan.

In afgelopen jaren heeft TSMC flink weten te groeien, steeds meer chipontwerpers besluiten om de daadwerkelijke fabricatie over te laten aan de Taiwanese fabrikant. AMD, Nvidia, Qualcomm, Apple, Huawei en vermoedelijk zelfs Intel maken gebruik van TSMC’s productiecapaciteit. Toch staat voor elk van deze fabrikanten een moeilijker 2019 te wachten; zo zal Nvidia zijn verkopen vermoedelijk verder zien dalen door de daling van cryptocurrency-koersen. Volgens Digitimes zal Apple het echter het zwaarst te verduren krijgen en heeft de techgigant flink minder A12 Bionic chips besteld bij TSMC. Wel laten Intel en AMD duidelijk zien dat de rek er nog niet uit is. Intel heeft vermoedelijk een deel van zijn productie uitbesteed aan TSMC, omdat het zelf niet voldoende 14nm wafers kan produceren.

Groei datacenters en IoT

Cryptocurrency is niet meer wat het geweest is, en de verkopen van smartphones beginnen ook steeds sneller af te nemen, maar er zijn ook nog altijd een hoop groeimarkten. Er is namelijk steeds meer vraag naar chips voor datacenters, bijvoorbeeld de AMD Epyc-chips, waar het Taiwanese TSMC in 2019 wel van gaat profiteren. Ook groeit de vraag naar chips voor AI en IoT steeds sneller. Daar komt nog bij dat TSMC ongeveer vijftig procent van de gehele halfgeleidermarkt in handen zou hebben. Als laatste wordt ook duidelijk dat TSMC behoorlijke technologische stappen heeft gezet, met onder andere zijn 7nm en euv (ultraviolet)-productieproces. Toch voorspelt DigiTimes niks goeds voor 2019, het verwacht dat er slechts een omzetgroei van vijf procent zal zijn. Op donderdag heeft de chipfabrikant een bijeenkomst met zijn investeerders, daar zal het meer uitlaten over zijn verwachtingen voor 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business