Google Password Checkup - 1 - Chrome

Het tijdperk waarin je met één wachtwoord nog veilig bij alle websites een account aan kon maken is inmiddels wel afgelopen. De Password Checkup-extensie in Google Chrome laat weten of een wachtwoord van je accounts is uitgelekt.


Op dinsdag was het Safer Internet Day, en dat hebben we geweten ook. Onder andere Twitter en Google zijn met tips gekomen om je online leven te beveiligen. Naast tips heeft de zoekgigant sinds maandag ook een geheel andere troef in handen, een extensie die gelekte inloggegevens kan herkennen. Vorige week werd bekend dat er 2,2 miljard wachtwoorden waren gelekt via Mega, het grootste lek van inloggegevens ooit. Eerder in januari werd al bekend dat er al 773 miljoen inloggegevens waren gelekt. Dat is echter niets in vergelijking met de database die Google naar eigen zeggen heeft opgebouwd, daar staan namelijk ongeveer vier miljard wachtwoorden in. Via de Password Checkup-extensie van Google wordt je ingevoerde wachtwoord vergeleken met hashes (voorzien van encryptie) in Googles database.

Password Checkup-extensie

Gebruikers hoeven zich volgens Google totaal geen zorgen te maken dat hun wachtwoorden verder uitlekken. Googles database van gelekte wachtwoorden bevat namelijk niet de daadwerkelijke gegevens. In plaats daarvan maakt Google de vergelijking met ingevoerde wachtwoorden en de hashes die in de database staan. Om met volle zekerheid te kunnen stellen dat de wachtwoorden niet verder uit zullen lekken, heeft de zoekgigant samengewerkt met de cryptografie-experts van de Stanford University. De experts zouden ervoor hebben gezorgd dat Google enkel toegang heeft tot hashes, en dat niemand de wachtwoorden in de database uit kan lezen. Duikt er een gelekt wachtwoord op, dan zal de gebruiker daar een melding over ontvangen waarin wordt aangeraden om het wachtwoord snel aan te passen.


Wachtwoorden Google-accounts

Het is niet de eerste keer dat Google de database aan het werk heeft gezet. In zijn blogpost over de Chrome-extensie laat het bedrijf weten al 110 miljoen wachtwoorden te hebben gereset van Google-accounts waarvan bekend is dat het wachtwoord elders is uitgelekt. Uiteindelijk is Googles extensie een aanwijzing dat er iets moet gebeuren aan de chaos van wachtwoorden. Elke dienst heeft tegenwoordig een wachtwoord; zelfs je tuincamera heeft tegenwoordig een app waarvoor een wachtwoord nodig is. In veel gevallen kan een wachtwoordmanager grote problemen helpen voorkomen. Veelal gebruiken mensen één wachtwoord op tientallen plaatsen. Lekt het wachtwoord op een plek uit, dan ben je op alle websites per direct kwetsbaar. Met de extensie word je in elk geval tijdig gewaarschuwd over gelekte wachtwoorden, al moet je natuurlijk wel zelf actie ondernemen.