Microsoft-apps in Windows 10 bevatten malware-advertenties

Microsoft heeft een waarschuwing op zijn Amerikaanse en Duitse supportpagina’s gezet, voor advertenties met malware van externe partijen in zijn Windows 10-apps.

Sinds Windows 8 heeft Microsoft een heuse appwinkel om een verscheiden aantal apps mee te downloaden. Via de appwinkel verspreidt Microsoft onder andere zijn eigen Windows-apps, maar er zijn een hoop andere ontwikkelaars die apps in de winkel hebben staan. Verschillende berichten wijzen er nu op dat Windows-applicaties uit de appwinkel, die vooraf geïnstalleerd staan, mogelijk geïnfecteerd zijn met malware. Via de Duitse en Amerikaanse supportpagina’s heeft Microsoft zich al uitgelaten over de geïnfecteerde bestanden; Ghacks was de eerste om meldingen van gebruikers op te sporen.

Malware in Microsoft-applicaties

Gebruikers laten weten dat ze via de vooraf geïnstalleerde Windows-apps advertenties ontvangen over een infectie van hun computer, met het advies om hun computer snel te laten scannen. Naast advertenties over een infectie, krijgen gebruikers meldingen te zien over een prijs die ze zogenaamd hebben gewonnen. In beide gevallen is er een link aanwezig naar software voor op je computer. Als de gebruiker de Reimage Repair-software op hun computer installeert, zal Windows Defender een waarschuwing geven; maar de applicatie wordt niet geblokkeerd. In sommige gevallen weet antivirussoftware de Reimage Repair-app wel te blokkeren.

Het gevaarlijke is dat de meldingen in de Windows-software zo zijn geformuleerd en vormgegeven, dat ze zo van Microsoft afkomstig kunnen zijn. Mocht je in bijvoorbeeld de nieuws of weer-app een melding ontvangen over een virus, klik deze dan ook weg, zo luidt het advies van Microsoft. Het zal vermoedelijk nog wel even duren voordat Microsoft de problemen kan verhelpen. Er is namelijk geen malware aanwezig op je computer of in de code van de applicaties. Microsoft verwerkte echter advertenties van externe partijen in de app, die het probleem volgens Microsoft ‘nog niet onder controle hebben’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business