Nieuws

Dns-over-http ligt onder vuur in Amerika

De Amerikaanse overheid onderzoekt het dns-over-https protocol dat Google en Firefox hanteren. Dat protocol werd ingevoerd om de privacy van internetgebruikers beter te beschermen, maar de overheid vreest nu dat Google dit voor zijn eigen belang misbruikt.

Door de invoering van het protocol slaat de browser de dns (Domain Name System) van internetproviders over en legt het een beveiligde verbinding rechtstreeks met een dns-server (van Google). De dns-query wordt versleuteld met een tls-encryptie. Providers kunnen daardoor geen zoekgegevens meer van individuele gebruikers bekijken. Voorlopig passen enkel Mozilla Firefox en Google Chrome dit protocol toe. Firefox was de eerste die dit aankondigde enkele weken geleden. Ze werkten al sinds 2017 aan dit project. Firefox vergrendeld de dns-queries in Cloudfare, Google werkt samen met zes verschillende dns-providers, waaronder ook Cloudfare maar evengoed Google zelf.

Hoewel het idee achter het protocol is om de zoekgeschiedenis van gebruikers onzichtbaar te maken, is de beslissing van Google en Firefox niet vrij van kritiek. Vanuit het Verenigd Koninkrijk was de kritiek fel. Ook in Amerika vreest men dat Google het gebruikt om dns-servers naar zich toe te trekken. Dat zou de wurggreep van Google op het internet alleen maar vergroten. De overheid is daarop gestart met een onderzoek. En dat is verre van het enige gerechtelijke onderzoek dat in Amerika loopt tegen Google dat kan gelinkt worden aan de antitrustwetgeving. De overheid probeert daar alle middelen in te zetten om de machtspositie van Google in te perken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business