Een Amazon-robot heeft een blik berenverdelger opengetrokken in een magazijn in New Jersey. Vierentwintig medewerkers belandden daardoor in het ziekenhuis.

In Australië is de World Solar Challenge aan de gang. Dat is het wereldkampioenschap voor zonneauto’s. Het Belgische team heeft zijn start niet gemist.

De Belgische eer wordt in Australië verdedigd door een groep ingenieurstudenten van de KU Leuven. Hun ‘BluePoint’ wagen is voorzien van een ecomodus waardoor ze in ruststand twintig keer minder verbruikt dan een Tesla. Mede door die update die finaal werd toegevoegd, mocht het Belgische Solar Team zich als een gevaarlijke outsider rekenen. Het besturen van de wagen laten ze over aan Bert Longin, een professionele rallypiloot. Schoenmaker blijf bij je leest.

Voorlopig maakt België die underdogrol waar. Tijdens de kwalificaties in de stad Darwin reed Longin een nieuw Belgisch record in het zonneauto-racen. Die prestatie werd ook bevestigd in de eerste woestijnrace. De BluePoint kwam als vierde wagen over de finish.

Oranje boven

Het zijn echter wel de drie teams uit Nederland die de scepter zwaaien. Het Solar Team uit Twente staat aan de leiding, gevolg door twee andere Nederlandse team. Ook de vorige editie van 2017 – het kampioenschap wordt om de twee jaar georganiseerd – werd gewonnen door een team uit Delft. Het team uit België werd toen ook al derde.

De World Solar Challenge is nog een verre van gelopen race. De competitie duurt nog zo’n twee weken. De race gaat door heel Australië en in totaal worden 3021 km afgelegd, met aankomst in Adelaide.