De jasjes waren duidelijk in uitverkoop. Na Google Translate krijgt nu ook het volledige Office-pakket een nieuw uiterlijk, meer bepaald de icoontjes.

Instagram bant filters waarmee gebruikers plastische chirurgie op zichzelf kunnen uittesten. Volgens Instagram zijn die schadelijk voor de mentale gezondheid.

Advertentie

Filters zijn enorm in op foto-applicaties zoals Snapchat en Instagram. Via AR-technologie kan je allerlei effecten en accessoires op jezelf uittesten. Op Instagram verschenen wel heel aparte filters. Gebruikers konden eens uitproberen welke effecten plastische chirurgische ingrepen op hun zouden hebben. Zo kon je bijvoorbeeld eens kijken hoe je er na een lipvergroting zou uitzien.

Instagram wil deze filters nu verbannen van het platform. Instagram introduceerde filters nochtans pas in augustus, maar ziet zich nu al genoodzaakt om corrigerend op te treden. Toch leken mensen zich op het eerste zicht wel te amuseren met deze filters. Via Instagram werden veel plastische chirurgie foto’s gedeeld.

Mentale gezondheid

Volgens Instagram kunnen deze filters schadelijk zijn voor de mentale gezondheid van sommige gebruikers. Doordat mensen zien hoe ze er uit zouden kunnen zien, gaan ze misschien minder tevreden zijn met hoe ze er werkelijk uitzien. Instagram zal nu zijn reglementen rond filters herbekijken. Naar eigen zeggen hebben ze filters toegelaten op het platform om een positieve ervaring te creëren. Alle filters die dat in gedrang kunnen brengen, worden verwijderd. Alle filters die naar plastische chirurgie verwijzen, zijn al verwijderd of zullen verwijderd worden. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om schadelijke filters te verwijderen.

De beslissing van Instagram wordt met gemengde gevoelens onthaald. Sommige gebruikers zagen geen graten in de filter, andere mensen zijn dan juist weer blij dat Instagram niet alle functies als een ‘onschuldig’ grapje afdoet. Instagram is zich maar al te bewust van de effecten die sociale media kunnen hebben op mensen. In februari beslisten het alle posts van mensen die zichzelf verwonden te verwijderen en niet meer toe te laten. Die beslissing kwam er nadat de oorzaak van de zelfmoord van een 14-jarig meisje werd gezocht bij zulke posts.

LEES MEER: 7 miljoen nieuwe gebruikers voor Snapchat

Advertentie