Nieuws

Digitale radio is aan opmars bezig in Vlaanderen

Vlamingen luisteren steeds vaker naar de radio via digitale kanalen. Vooral DAB+ wint sterk aan populariteit.

Luister jij al digitaal naar de radio? Dan ben je verre van de enige. Uit de resultaten van een marktonderzoek gefinancierd door de Vlaamse overheid blijkt dat de switch van FM (frequentiemodulatie) naar digitale radio volop bezig is in Vlaanderen. In 2018 luisterde nog 21% van de deelnemers via een digitaal kanaal naar de radio. Dat is in 2019 gestegen tot 26%, dus 1 op de 4 personen. Het internet is met 12% het meest gebruikte digitale medium, maar zag zijn aandeel niet stijgen. Digitale TV ging er zelfs lichtjes op achteruit, van 6% tot 5%.

Het is vooral DAB+ (Digital Audio Broadcasting) dat in de lift zit. In 2018 werd dit kanaal slechts door 3% van de bevraagde Vlamingen gebruikt. Dat is dit jaar gestegen tot 9%. Via DAB+ kan je gratis via de ether naar radio luisteren met digitale geluidskwaliteit. Alle populaire radiozenders kunnen ermee ontvangen worden. Niet alle radiotoestellen zijn uitgerust om dit te vervangen, vandaar dat de adoptiegraad door Vlaamse consumenten nog redelijk beperkt. Toch zijn er al zo’n 841.000 DAB+-toestellen verkocht in Vlaanderen. Dat betekent dat ongeveer 16% van de Vlamingen dit bezit. 12% van de deelnemers aan de studie gaf aan in de toekomst te willen overschakelen.

Vlaamse regering zet in op DAB+

Dat laatste gegeven zal de Vlaamse regering tevreden stemmen. Voor Vlaams minister van Cultuur & Media Benjamin Dalle is het duidelijk dat DAB+ de toekomst is. Het staat betere kwaliteit toe en het is een stuk zuiniger qua energie. DAB+ moet in de toekomst de FM-banden volledig doen verdwijnen.

“De Vlaamse regering trekt resoluut de kaart van DAB+ en ik ben blij dat de volledige sector een succes wil maken van de transitie van FM naar DAB+.” Benjamin Dalle, Vlaams minister van Cultuur en Media

Het zou dan ook verbazen indien het aandeel van DAB+ volgend jaar niet zou gestegen zijn. Vanaf 2020 zijn bijvoorbeeld autofabrikanten verplicht om DAB+ standaarden in te bouwen. Zo zal DAB+ FM als de norm voor autoradio’s vervangen. Dat moet natuurlijk het gebruik van DAB+ een ontzettende boost geven. Als die 12% dan ook nog eens overstag gaat, zal DAB+ in geen tijd FM van de troon stoten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business