Samsung heeft beroep aangetekend tegen haar monsterboete van 539 miljoen dollar. Die moet de Zuid-Koreaanse technologiegigant betalen voor het schenden van een aantal patenten van haar belangrijkste concurrent Apple.

De browser wil die vervelende pop-up schermen enkel nog zichtbaar maken wanneer je hier expliciet om vraagt.

Je herkent het volgende scenario vast wel: je surft naar een website en plots verschijnt een scherm waarin de host je vraagt om notificaties te mogen sturen. Ben je het ondertussen spuugzat om telkens weer op ‘neen’ te moeten klikken? Dan is Mozilla Firefox je redder in nood!

De internetbrowser trekt namelijk de kar in de strijd tegen deze pop-ups. In een blogpost leggen ze uit hoe dat te doen. In de meest recente versie 70 die op 22 oktober gelanceerd werd, zit al een functie ingebouwd om deze pop-ups uit te schakelen. Ze zullen nog steeds onvermijdelijk verschijnen de eerste keer dat je met een toestel naar een website surft, maar je hebt de optie om notificaties ‘nooit’ toe te laten. Dan zal het je bij een volgend bezoek ook niet meer gevraagd worden.

Vanaf versie 72 zou je volledig van deze pop-ups moeten verlost zijn. Versie 72 zal op 7 januari 2020 verschijnen. Er zal in de zoekbalk een nieuwe knop verschijnen in de vorm van een tekstvak. Het notificatiescherm zal enkel nog openen als je hier op klikt. Of je dit ook effectief wil, dat moet je maar voor jezelf uitmaken… Firefox is de eerste browser die met effectieve maatregelen komt om agressieve pop-ups te stoppen. Google liet al wel weten dit ook in zijn webbrowser te willen introduceren.

Onpopulair en ineffectief

De beslissing werd genomen op basis van een survey die Firefox bij zijn gebruikers hield. Daaruit bleek dat de pop-ups absoluut niet populair zijn. Nog geen procent van alle pop-up schermen wordt aanvaard, en 1 op 2 gebruikers schakelt ze ook effectief uit. Bovendien blijkt het ook totaal geen effectieve manier te zijn om iets van surfers af te dwingen. Surfen happen sneller toe op notificatieverzoeken wanneer ze een gevolg zijn van bewuste interactie. Verzoeken die worden opgedrongen, hebben eerder het tegenovergestelde effect.

Ook op vlak van cybersecurity valt de maatregel van Firefox enkel toe te juichen. Pop-ups kunnen een manier zijn om nietsvermoedende surfers om de tuin te leiden en malware op hun toestel te doen installeren. Aanvaard daarom nooit notificaties van websites die je onbetrouwbaar lijken.