Multitasking is slecht voor de gezondheid en de productiviteit van medewerkers. In de wagen, maar ook daarbuiten.

Het aantal woningbranden is in Vlaanderen al enkele jaren fors aan het toenemen. Volgens experts is die stijging grotendeels te wijten aan het toegenomen aantal elektrische toestellen en de niet altijd veilige manier hoe we daar mee omgaan.

Uit cijfers die het Centrum van de Civiele Veiligheid bekendmaakte, blijkt dat er al enkele jaren zich een stijgende trend laat opmerken in het aantal woningbranden in Vlaanderen. In 2014 waren dat er net 4000, in 2017 is dat aantal gestegen tot 6270. Hoewel het Centrum van Civiele Veiligheid zelf geen exacte cijfers bijhoudt over de ernst van de branden of het aantal dodelijke slachtoffers, zouden we volgens schattingen van brandweeradviseur Tim Renders ook dit jaar al weer aan 46 doden zitten. Dat is dan weer gelukkig iets minder dan in bijvoorbeeld 2016, toen 78 mensen omkwamen bij een woningbrand (deze cijfers gelden voor heel België).

Meer stekkers, meer risico

De verklaring voor deze toename in woningbranden, hoeft voor Renders ook niet te ver gezocht te worden. We hebben nu eenmaal gemiddeld heel wat meer elektrische apparaten in onze huiskamers dan vroeger. Een smartphone en laptop hebben we zo goed als allemaal liggen thuis, maar daarnaast hebben we nog televisietoestellen, toasters, koffiezetapparaten tot elektrische fietsen. Hoe meer stekkers in huis, hoe meer risico op kortsluitingen die een brand kunnen veroorzaken.

Volgens Renders gaan we vaak ook onvoldoende voorzichtig om met al die apparaten. We denken er nog te weinig aan van stekkers uit te trekken wanneer het onweert of we wanneer we het huis verlaten. We denken eveneens te weinig aan potentiële veiligheidsrisico’s wanneer we onze toestellen opladen. Het is beter om toestellen niet ’s nachts op te laden of wanneer je niet thuis bent. Wanneer er dan toch iets zou misgaan, dan zal je dat ’s nachts vaak pas te laat opmerken. Leg ook nooit je smartphone ’s nachts naast je op bed als die aan het opladen is. Doordat de temperatuur van de smartphone stijgt tijdens het opladen, kan die de stof van de lakens in brand steken.

“Het gezonde boerenverstand om stekkers uit te trekken bij onweer of wanneer we op vakantie gaan, is er tegenwoordig helaas niet meer” Tim Renders, brandweeradviseur Vlaams-Brabant Oost

Een laatste advies dat Renders geeft, is het plaatsen van voldoende rookmelders die je ook ’s nachts kan horen. Bovendien is het aan te raden al je elektrische toestellen in de nabijheid van een rookmelder op te laden. Voor een doorsnee gezinswoning zijn al snel 4 tot 8 rookmelders noodzakelijk om overal in het huis tijdig gealarmeerd te worden. Rookmelders worden vanaf 2020 overigens bij wet verplicht. Voor meer tips over brandveiligheid, is de website www.leefbrandveilig.be zeker aan aanrader.