Video Call Facetime Chatting Communication Concept

Open-source videoconferingtool Jitsi werkt aan een nieuwe veiligheidsfeature. Met end-to-end encryptie wil het platform de concurrentie aangaan met Zoom, Google Meet en Microsoft Teams.

Jitsi is een verzameling gratis open-sourcetoepassingen voor videoconferenties. Sinds de oprichting ervan heeft het platform een sterke focus op veiligheid. Nu wil 8×8, het bedrijf achter Jitsi, een nieuw veiligheidsfeature in de app introduceren. End-to-end encryptie moet gebruikers beter beveiligen tegen cybercrime, zo meldt Business Insider. Op die manier wordt veilig videobellen mogelijk. Met deze nieuwe feature wil het bedrijf een stap voor blijven op concurrenten als Zoom, Microsoft Teams en Google Meet.

Thuiswerk veiliger maken

Vandaag heeft Jitsi zo’n 12 miljoen actieve gebruikers per maand. Zo is het platform beduidend kleiner dan Zoom (200 miljoen per dag), Microsoft Teams (44 miljoen per dag) en Google Meet (3 miljoen nieuwe gebruikers per dag). Om verder te groeien, wil het open-source platform de concurrentie aangaan met de andere tools door in te zetten op één ding: veiligheid.

Sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zijn videoconferencingapps enorm populair geworden. Ook Jitsi meldde de laatste maand een grote toename van het aantal dagelijkse gebruikers. Maar met de stijging van het aantal gebruikers van videoconferencingtools richten ook cybercriminelen zich meer en meer op deze apps. Zo werden de privacyproblemen in Zoom onder andere uitvoerig besproken in de media.

Grote uitdaging

Jitsi wil nu een verschil maken met andere apps door sterker in te zetten op veiligheid. Op dit moment gebruikt geen enkel platform voor videomeetings end-to-end encryptie. Met deze feature hebben alleen geregistreerde deelnemers toegang tot een videoconferentie. Potentiële afluisteraars kunnen de gespreksdata niet onderscheppen.

Momenteel is end-to-end encyrptie nog niet beschikbaar in Jitsi. Toch werkt het bedrijf hard aan de nieuwe plannen. Het wordt voor de softwareleverancier wel een grote uitdaging om de feature voor veilig videobellen te lanceren. Emil Ivov, de oprichter van Jitsi en Head of Video Collaboration bij 8 × 8, zegt dat het bedrijf er nu wel klaar voor is. ‘Het is een zeer complex gegeven, maar we zijn ervan overtuigd dat we het goed zullen krijgen’, zei hij tegen Business Insider.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here