Bill Gates, Co-Chair the Bill & Melinda Gates Foundation shows a vaccine during the press conference. UN Photo / Jean-Marc FerrŽ

Bill Gates voorspelde het coronavirus, maar hoe ziet hij de oplossing? Voor contact tracing zullen vooral interviews en databases een grote rol spelen, denkt de ondernemer. Een app wordt minder belangrijk.

Advertentie

Op GatesNotes publiceerde de Amerikaanse ondernemer Bill Gates een researchpaper over het coronavirus. In de paper evalueert hij medicijnen, vaccins en inperkingsstrategieën. Volgens Gates zullen landen contact tracing vooral aanpakken met interviews en databases. Door mensen die besmet zijn met het virus te identificeren en te isoleren, kan de pandemie grondig worden ingeperkt. Daarbij ziet hij geen grote rol weggelegd voor contract tracing-apps op basis van bluetooth of gps.

Gps-tracking-apps die in Zuid-Korea en China worden gebruikt, brengen privacyvraagstukken met zich mee. Daarom voorspelt Gates dat weinig landen hier gebruik van zullen maken. Ook over apps op basis van bluetooth is de ondernemer niet enthousiast. ‘Als een groot deel van de burgers vrijwillig zo’n applicatie installeert, zou het wellicht wel helpen. Toch kan het virus ook worden doorgegeven wanneer twee personen niet in contact komen met elkaar, door bijvoorbeeld viruspartikels op oppervlakten.

[related_article id=”278626″]

Gates zegt vervolgens dat de meeste landen wellicht het voorbeeld van Duitsland zullen volgen. Dat komt erop neer dat iedereen die positief test wordt geïnterviewd. Op basis van die informatie wordt er dan een databank aangemaakt om contacten te traceren en op te volgen. ‘Het patroon van infecties wordt bestudeerd om te kijken waar het risico het hoogst is en welke beleidskeuzes moeten worden aangepast.’

België

Ook minister Philip De Backer uitte gisteren zijn bedenkingen bij een verplichte corona-app. In principe zou een app in combinatie met voldoende tests wel kunnen helpen om het virus in te dammen. Toch vreest de minister dat de technologie niet populair genoeg zal zijn om een verschil te maken. Ook hij wil meer inzetten op handmatig contactonderzoek. Zo lijkt ook België de aanpak van Duitsland te volgen.

Vanuit de overheid komt er dus geen verplichting op een tracing-app te downloaden. Toch wil De Backer op federaal niveau werken aan een plan rond databeveiliging voor zo’n systeem. Verschillende landen in Europa werken nu aan de implementatie van software voor contact tracing, maar databeveiliging lijkt daarbij nog een pijnpunt. Omdat zo’n app natuurlijk persoonlijke data zoals locatiegegevens opvraagt, is gegevensverwerking een onderwerp van discussie.

Toch kunnen we ook bij de klassieke aanpak van contact tracing privacyvragen stellen. Dat zegt ook Bill Gates in zijn onderzoek naar het coronavirus. ‘Iedereen die dit werk doet, moet goed worden opgeleid en moet alle informatie vertrouwelijk houden. Onderzoekers zouden worden gevraagd om de database te onderzoeken om infectiepatronen te vinden, opnieuw met privacybescherming.’ Hoe België deze uitdaging zal aanpakken, is tot nu toe nog niet bekend.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here