Photograph depicts a security exploit in a string of binary code.

Sinds de ingang van de thuisblijfadviezen in Europa nemen illegale downloads van films en tv-series sterk toe. Volgens een Brits onderzoek zijn bezoeken aan sites die illegaal kijkmateriaal aanbieden met 30 tot 50 procent gestegen in Europa.

Advertentie

Piraterij gaat viraal tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse digitale start-up MUSO TNT. Het bedrijf maakte een vergelijking tussen de piraterijcijfers van de laatste week van maart en dezelfde week van februari. De vergelijking wees op een sterke stijging van het aantal illegale downloads. Europese burgers uit verschillende landen downloaden nu rond de 30 procent meer films en series via piratenwebsites. Italië en Spanje zagen zelfs een stijging van respectievelijk 66 en 50 procent. Voor België zijn er geen aparte cijfers.

Andy Chatterly, chief executive bij MUSO, zegt dat de piraterijcijfers sterk gelinkt zijn aan de stijging in betalende streamingcontent door corona. Mensen consumeren vandaag aanzienlijk meer videocontent. Zo zorgden de wereldwijde lockdowns bijvoorbeeld voor 15,8 miljoen nieuwe Netflix-abonnees. ‘Dus net zoals Netflix een grote stijging van het aantal abonnees heeft gezien, zien we een aanzienlijke piek in het aantal bezoeken aan sites voor filmpiraterij’, gaat Chattely verder.

Luxe-uitgaven

Toch is de toename in het aantal illegale downloads van films en series niet volledig te wijten aan de coronacrisis, voegt Chatterly er nog aan toe. Ook voor er sprake was van het dodelijke virus, nam MUSO al een tijdje een toename van piraterij waar. De opkomst van meerdere streamingdiensten met exclusieve content heeft ertoe geleid dat consumenten meerdere abonnementen nodig hebben voor een breed aanbod. En dan streamen consumenten liever dan verschillende diensten af te nemen.

Toch mogen we de impact van het coronavirus op de entertainmentindustrie niet onderschatten, zo schrijft MUSO in een blogpost. En we moeten er ook lessen uit trekken voor de toekomst. ‘Als deze pandemie ons iets heeft geleerd, is het dat maar heel weinig dingen echt essentieel zijn. Om de nasleep van massale werkloosheid en jobonzekerheid weg te nemen, zullen luxe-uitgaven zoals bioscoopkaartjes en entertainmentabonnementen een van de eerste uitgaven zijn die moeten worden opgeofferd.’

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here