Nieuws

Xiaomi zorgt voor opt-out tegen dataverzameling in browsers

Xiaomi nu officieel in de Benelux: online verkoop en fysieke winkels
Xiaomi heeft snel voor een duidelijke oplossing gezorgd die zijn dataprobleem moet oplossen.

Op 1 mei kopten verschillende media dat Xiaomi gebruikersdata verzamelt via zijn Mi Browser, Mi Browser Pro en Mint Browser. Nog opvallender was het feit dat Xiaomi dat ook deed in incognitomodus. Nu heeft de smartphonebouwer via updates in de Google Play Store een opt-out voorzien.

Xiaomi & Alibaba

Xiaomi huurt servers van Alibaba. Onderzoekers kwamen te weten dat het bedrijf ondanks incognitomodus toch grote hoeveelheden data doorstuurt naar die servers. De Chinese fabrikant ontkent dat en zegt dat het niets verkeerd doet. De data die wordt doorgestuurd zou immers geanonimiseerd zijn met versleutelde gegevens waardoor je niet weet wie erachter zit.

Toch zeiden de onderzoekers dat dat niet genoeg was. De gegevens waren alleen met base64 gecodeerd waardoor het nog veel te gemakkelijk is om de achterliggende persoonsgegevens te achterhalen. Aan de hand van de update kunnen gebruikers van Xiaomi’s browsers nu dus voor een opt-out kiezen waarbij géén gebruikersdata (dus ook niet geanonimiseerd) wordt bijgehouden.

Het gaat om versie 12.1.4 van de Mi Browser en Mi Browser Pro. En om versie 3.4.3 voor de Mint browser.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business