In een creatieve campagne waarschuwt de Belgische bankenfederatie Febelfin voor phishing. Met deepfakevideo’s van Thuis-actice Leah Thys en presentator Thomas Vanderveken kaart de organisatie het thema van cyberveiligheid aan.

Advertentie

De Belgische bankenfederatie Febelfin lanceert een nieuwe campagne om burgers te waarschuwen voor phishing. Deze vorm van cybermisdaad, waarbij hackers proberen om via e-mail gevoelige informatie te vergaren, neemt de laatste weken een hoge vlucht. Zo ontdekte Google de voorbije week dagelijks meer dan 18 miljoen malware- en phishingmails die de coronacrisis uitbuiten. Ook worden maar liefst vijf op de tien phishingmails vandaag gelinkt aan het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek van de bankenfederatie.

Ook burgers zijn zich meer en meer bewust van de risico’s van phishing. Sinds de uitbraak van de pandemie voelen mensen zich steeds onveiliger online. Het onderzoeksbureau Indiville organiseerde een bevraging over online veiligheid. Tussen 7 en 10 april contacteerde het bureau 1.183 respondenten. Uit de enquête blijkt dat vier op de tien Belgen zich online minder veilig zouden voelen sinds de uitbraak van de pandemie.

Campagne met deepfake-video

Om de gevaren van phishing te benadrukken, lanceert Febelfin nu ook een nieuwe campagne. Zowel Thuis-actrice Leah Thys als presentator Thomas Vanderveken werkten hieraan mee. Met twee video’s van de bv’s die bewerkt zijn met deepfake-technologie wil de organisatie het gevaar van cybercrime aankaarten.

In een van de video zien we bijvoorbeeld Leah Thys die voor de camera haar beste dansmoves oefent. ‘Leah Thys die deze moves bovenhaalt? Waarschijnlijk fake.’ De tekst wordt gevolgd door een duidelijk boodschap: ‘Je bank die je codes opvraagt om je bankkaart te vernieuwen via een link? Altijd fake.’ Het tweede filmpje toont Thomas Vanderveken die opzettelijk een voortuintje vernielt.

Naast de video’s publiceert Febelfin op de website ook raad voor burgers met betrekking tot phishing. In een blogpost legt de organisatie je bijvoorbeeld uit hoe je phishingmails het best herkent.

Krijg jij vandaag ook phishingberichten in verband met corona? Laat het ons weten via de reacties onderaan het artikel.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here