Paris, France - April 1, 2015: There is no waiting passengers at Abbesses station since the train just left. This subway station is the deepest station in Paris, France.

Frankrijk werkt aan een nieuw project om AI te integreren in de veiligheidscamera’s van het Parijse metrosysteem. Het doel is om na te gaan of reizigers zich houden aan de verplichte maatregel om mondmaskers te dragen op het openbaar vervoer.

Advertentie

Vanaf deze week begint de Franse start-up DatakaLab in Parijs met een proefproject voor gezichtsherkenningssoftware op basis van AI. Het bedrijf zal de software integreren in de veiligheidscamera’s van het Parijse metrosysteem. Zo wil Frankrijk controleren of reizigers op het openbaar vervoer in Parijs mondmaskers dragen.

Het project van Datakalab en de Parijse autoriteiten is een onderdeel van een groter plan om efficiënt uit de lockdown te komen. Hoewel Frankrijk burgers eerst afraadde om mondmaskers te dragen, heeft het land de maskers nu verplicht gemaakt op het openbaar vervoer. De nieuwe maatregel gaat in op 11 mei. Het maakt deel uit van president Emmanuel Macrons corona-exitplan van 30 april.

Privacy en veiligheid

Het CNIL, de nationale commissie voor gegevensbescherming in Frankrijk, stelt zich echter vragen bij de veiligheid van de technologie. De commissie zegt dat er een risico is dat de identiteit van burgers via de gezichtsherkenningstechnologie wordt getraceerd. Daarnaast valt het project ook onder de Europese GDPR omdat er persoonlijke gegevens van burgers worden verzameld, waarschuwt het CNIL.

Xavier Fischer, CEO bij DatakaLab, reageert dat de software de privacy van burgers volledig respecteert. Het enige doel van het project is om anonieme gegevens te vergaren. Deze data kunnen de Franse autoriteiten dan helpen om toekomstige besmettingsgolven in te dammen. De software dient dus niet om burgers te identificeren of te straffen. ‘Het doel is alleen om statistieken te publiceren over het aantal mensen dat elke dag een masker draagt,’ bevestigt Fischer aan The Verge. ‘We verzamelen geen gegevens, we slaan ze niet op.’

Gevaarlijk

Ook andere landen kijken vandaag naar technologie om de overgang van de lockdown naar het gewone leven te versoepelen. Voorbeelden zijn drones die mensen aanmanen de social distancing te respecteren of natuurlijk trackingtechnologieën voor de smartphone. De technologie van Datakalab wordt verder in Cannes al gebruikt aan bushaltes en markten. Maar ook hier is het veiligheidsvraagstuk nooit ver weg.

DatakaLab-CEO Fischer is zich dan ook bewust van de risico’s van de technologie. Hoewel AI overheden en burgers kan helpen veilig uit de lockdowns te komen, moeten landen de privacy van hun burgers blijven respecteren. ‘We respecteren de regels van Europa’, zegt Fischer. ‘Deze technologie is erg nuttig, maar kan erg gevaarlijk zijn … [Maar] we hebben onze waarden en ze maken deel uit van ons bedrijf.’

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here