Pretty young girl having fun, making selfie while lying on the bed at home. Top angle view. Charming Caucasian woman taking picture of herself, for her friends and fans, for social media.

De Autoriteit Persoonsgegevens begint een officieel onderzoek naar TikTok. De Nederlandse privacywaakhond buigt zich over de vraag of de privacy van gebruikers op het platform voldoende gewaarborgd is. Omdat het platform met name populair is bij kinderen, zijn de privacyregels waaraan het moet voldoen strenger.

Advertentie

Vandaag kondigde de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan dat het een onderzoek naar de privacy op TikTok begint. Dat schrijft de organisatie in een blogpost op de website. Het onderzoek moet nagaan of het socialemediaplatform de privacyregels respecteert. ‘We zien dat ontzettend veel Nederlandse kinderen met veel plezier gebruik maken van TikTok’, zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP. ‘We doen onderzoek naar de vraag of deze app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht.’

Ook zal de AP kijken of TikTok jonge gebruikers duidelijke informatie geeft over het installeren en gebruiken van de app. Daarnaast gaat de privacywaakhond na of TikTok voldoende informatie geeft over hoe het persoonsgegevens verwerkt. Een laatste punt dat wordt onderzocht is of ouders toestemming zouden moeten geven wanneer het platform de data van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt.

Kinderen zijn kwetsbaar

De focus van het onderzoek ligt eerst en vooral op jonge gebruikers. Het zijn dan ook voornamelijk kinderen die de app op hun smartphone hebben staan. Volgens een recent onderzoek van Multiscope gebruikt zo’n 64 procent van de 12-jarige Nederlanders de app. In de leeftijdsgroep van 6 tot en met 18 jaar gebruiken 830.000 Nederlanders de app. Dat op een totaal van 1 miljoen TikTok-gebruikers in Nederland. Van de volwassenen heeft maar 26 procent van de app gehoord.

Volgens de AP is het privacyonderzoek naar TikTok noodzakelijk omdat kinderen online kwetsbaar zijn. Ook kunnen ouders die geen kennis hebben van het platform niet altijd goed inschatten wat de gevolgen zijn voor de privacy kan hun kinderen. ‘Kinderen worden in het Nederlandse recht en in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschouwd als extra kwetsbare groep omdat zij zich minder bewust zijn van de gevolgen van hun handelen, juist ook bij de verwerking van hun persoonsgegevens door sociale media.’

De eerste resultaten van het onderzoek naar de privacy op TikTok zullen later dit jaar worden gepubliceerd. Dat besluit de AP in de blog.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here